Program nou de vizite în spitalele publice


Ministerul Sănătății vrea să adopte un proiect de ordin care stabilește programul de vizite în unitățile sanitare publice. Acesta prevede, printre altele, că fiecărui pacient i se atribuie un cod numeric unic la internare, care este transmis rudelor.

Conform proiectului, programul de acces al vizitatorilor în spitalele publice se va derula de luni până vineri de la 15:00 la 20:00 și sâmbătă și duminică de la 10:00 la 20:00. Timpul de vizită este de 30 de minute, dar în cazul anumitor evenimente epidemiologice, programul poate fi limitat la maximum 15 minute în secțiile/departamentele fără risc, pe baza analizei de risc efectuate de Departamentul de Sănătate. În secțiile/compartimentele în care persoanele internate prezintă risc de a dezvolta boli severe pot fi suspendate.

Programul de vizită la nivelul unităţii sanitare poate fi suspendat în situaţiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic crescut, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecţii acute“, prevede proiectul de ordin.

Unitățile sanitare sunt obligate să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului. Sistemul trebuie să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic/sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate, cu respectarea drepturilor pacientului.

În cazul în care programul de vizite este întrerupt sau dacă starea de sănătate a pacientului nu permite o vizită, secțiile sunt obligate să informeze telefonic aparținătorii, prin intermediul medicului curant/medicului de gardă/personalului desemnat, despre starea internatului, respectându-i drepturile.

Proiectul mei prevede că în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră.

În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparţinător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoţitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecţiilor“, prevede ordinul pus în dezbatere publică.

 

Sursă: Adevărul

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed