Prognozele economice pentru zona euro


Încrederea în economia zonei euro s-a atenuat peste așteptări în august, după ce a urcat în luna iulie la cel mai ridicat nivel din istorie, odată cu reluarea afacerilor după eliminarea restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Bloomberg și Reuters.

Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în august la 117,5 puncte, de la nivelul record de 119 puncte luna precedentă. Este primul declin înregistrat în acest an, datele sugerând că problemele din lanțurile de aprovizionare și revenirea riscurilor legate de pandemie afectează redresarea.

În industrie, optimismul a scăzut la 13,7 puncte în august, de la 14,5 puncte luna precedentă, pe fondul dificultăților înregistrate în lanțurilor de aprovizionare și al deficitului de materii prime.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 16,8 puncte în august, de la 18,9 puncte luna precedentă, în timp ce încrederea consumatorilor s-a redus la minus 5,3 puncte luna aceasta, de la minus 4,4 puncte luna precedentă. În schimb, indicele legat de așteptările privind forța de muncă a urcat la 112,8 puncte în august, datorită planurilor de angajări în construcții, comerț cu amănuntul și servicii. Este cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018.

Cel mai sever declin al încrederii în economie s-a înregistrat luna aceasta în Franța și Olanda, dar scăderi au fost și în Italia, Spania și Germania.

Fondul Monetar Internațional tocmai și-a îmbunătățit prognozele economice pentru zona euro, în acest an și anul viitor, și susține că, în cea ce privește primele patru economii ale blocului comunitar, ritmul de creștere va accelera în lunile următoare. Banca Centrală Europeană se așteaptă și ea la o creștere economică puternică în trimestrul actual, chiar dacă a avertizat că înmulțirea cazurilor de infecție riscă să afecteze relansarea.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed