Profitul net înregistrat de Electrica în primele nouă luni ale anului este în cădere liberă. Compania precizează că scăderea a fost generată, în principal, de creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția de energie electrică.


Grupul Electrica anunță că a obținut, în primele nouă luni din 2021, un profit net consolidat de 72 de milioane de lei, cu mult în scădere față de 396 de milioane de lei în aceeași perioadă a anului precedent. Compania precizează că scăderea a fost generată, în principal, de creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția de energie electrică.

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în primele nouă luni ale anului 2021, s-au ridicat la valoarea de 5,160 de miliarde de lei, în creștere cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost de 4,895 de miliarde de lei.

Profitul operațional realizat în primele trei trimestre din an este 116 milioane de lei, în scădere cu mult față de cele 461 de milioane de lei din primele nouă luni din 2020.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 10,4%, în principal datorită creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul, în timp ce pe segmentul de distribuție, veniturile au înregistrat o scădere de 4,8%, în principal din efectul net al reducerii veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12, variație parțial compensată de majorarea veniturilor din energia electrică distribuită.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 23,4%, la 3,423 de miliarde de lei, în primele nouă luni din 2021. Această evoluție a fost generată mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 588 de milioane de lei, sau 25,5%, în principal din majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice.

Această majorare s-a produs atât pe segmentul concurențial, cât și pe cel de serviciu universal și furnizor de ultimă instanță (FUI), care în 2020 era segment reglementat și a fost influențat de recuperarea, sub formă de corecții pozitive, a unor pierderi din achiziție din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub prețul efectiv de achiziție a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat. De asemenea, a fost înregistrată și o creștere de 23,2% a cantității de energie electrică achizitionată pe segmentul concurențial, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

“Piața de energie din România a înregistrat și în trimestrul al treilea din acest an, similar cu piețele europene, o creștere abruptă a prețurilor la energie, de aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mediul volatil din această perioadă excepțională reprezintă un factor de risc important, atât pentru pentru furnizori, cât și pentru distribuitorii de energie. Am luat în considerare toate potențialele scenarii, am identificat soluții pentru a asigura continuitatea în aprovizionare și pentru a ne consolida reziliența la șocuri viitoare, ne-am respectat angajamentele față de clienți, însă acumularea unor costuri suplimentare semnificative, în special din achiziția de energie, a avut impact inclusiv asupra rezultatelor financiare din acest trimestru.

În această perioadă complicată, am continuat eforturile de implementare a strategiei de creștere a Grupului Electrica, inclusiv prin diversificarea surselor de finanțare a unor proiecte importante din sectorul producției de energie regenerabilă, proiecte de eficiență energetică, precum și a investițiilor în segmentul de distribuție. Suntem în continuare preocupați de creșterea performanței operaționale și de îmbunătățirea serviciilor oferite, în paralel cu optimizarea costurilor.

În situația epidemiologică actuală, care prelungește nu doar criza de sănătate publică, este nevoie, cel puțin pentru perioada imediat următoare, de mai multă predictibilitate, în special în contextul implementării mecanismelor complexe de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor pentru anumite categorii de clienți, recent adoptate”, a declarat Corina Popescu (foto), director general al Electrica SA. .

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed