Profitul marilor companii de energie și gaze


Analiza arată datele financiare ale celor mai mari producători și furnizori din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale din România. 

La șapte luni după liberalizare sub 1,4 milioane de români și-au schimbat contractele și aproximativ 120.000 și-au schimbat furnizorul, conform datelor de la ANRE. Peste jumătate din aceștia au încheiat un contract cu Hidroelectrica S.A.

70% din consumul zilnic național de energie este produs de doar patru companii – Nuclearelectrica SA, Hidroelectrica SA, OMV Petrom SA și Complexul Energetic Oltenia SA.

În analiza datelor financiare ale celor patrul producători de energie electrică, Hidroelectrica S.A este în topul clasementului cu un profit de 1,45 miliarde de lei.

Hidroelectrica SA (energie electrică) cu o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de lei, profit de 1,45 miliarde de lei. Statul român prin Ministerul Energiei deține 80,0561 %, iar Fondul Proprietatea SA are un pachet de 19,9439%.

OMV Petrom SA (energie electrică și gaze) cu o cifră de afaceri de 14,8 de miliarde de lei, profit de 1,4 miliarde de lei. Acționarul majoritar este compania austriacă OMV AktienGesellShaft – cu 51,0105 %. Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea dețin 20,6389%, respectiv 9,9985%.

Nuclearelectrica SA (energie electrică) cu o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei, profit de 699 milioane de lei. Statul român prin Ministerul Energiei deține 82,4981%, iar Fondul Proprietatea restul de 6,999%.

Complexul Energetic Oltenia SA  (energie electrică) cu o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de lei, pierderi de – 980 milioane de lei.Statul român prin Ministerul Energie deține 77.151383% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea SA are 21.559907%.

Prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele șase luni, cu 24% conform datelor obținute de Institutul Național de Statistică. Însă aceasta este media până în iunie, iar în acet moment în piață sunt companii care au majorat tarifele și până la 65%.

Prețul gazelor naturale la consumatorul final, a crescut în primele șase luni cu 20% conform datelor obținute de la INS. Însă, analizând situația din ultimele două luni se poate observa că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului gazelor naturale de până la 100%.

Liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale a făcut ca facturile consumatorilor casnici să se dubleze. Un simplu exercițiu de imaginație ne poate arăta că marii câștigători ai facturilor  din această iarnă rămân marile companii, dar și statul român, care este acționar în câteva dintre cele mai mari societăți din domeniul energiei.

 

Sursă foto: pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed