Profesorii români au printre cele mai mici salarii din Europa


Elveția, Luxemburg și Germania sunt „paradisul” pentru salariile profesorilor, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană pe această temă, transmite publicația elenă Reporter, citată de Rador.

La extrema opusă, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și România sunt țările cu cele mai mici salarii ale profesorilor, pe baza datelor privind salariile de bază anuale pentru profesorii cu normă întreagă.

Salariul anual în țările de mai sus este mai mic de 10.000 EUR. Pe de altă parte, profesorii din Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein au cele mai mari salarii, cu salariile de bază anuale care depășesc 50.000 de euro.

În Grecia, salariul de bază pentru un profesor junior este de 15.435 EUR pe an. Salariile au crescut cu 21,6% după 10 ani de muncă și cu 32,4% după 15 ani. Profesorii care au ajuns în clasa de salariu de sus au obținut o creștere de 97,3% a salariului față de profesorii începători.

În fruntea listei țărilor în care salariile cresc progresiv în funcție de vechime se află Cipru, cu o creștere de 85% în primii 15 ani față de salariile de început și o creștere uimitoare de 143% până la sfârșitul carierei unui profesor.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed