Producătorii de sfeclă de zahăr din Ardeal, apel disperat la ministrul Agriculturii: „Salvați Fabrica de Zahăr Luduș”


Sute de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei reuniți într-o asociație a cultivatorilor de sfeclă de zahăr solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să salveze în ultimul moment fabrica de zahăr de la Luduș, Mureș.

Societatea este deținută de grupul francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992. Săptămâna trecută, cei 150 de angajați au fost anunțați că vor fi disponibilizați.

Odată cu închiderea fabricii de la Luduş (Mureș), România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr din sfeclă de zahăr, la Roman (Neamț), a grupului austriac Agrana. Fermierii susțin că închiderea definitivă a fabricii va duce la dispariția unei culturi „de aur” pentru 400 de fermieri din județele Alba, Mureș, Cluj, Sibiu, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, care au cultivat în ultimii ani o suprafață de 7.000 – 8.000 de hectare anual.

Preluarea de către stat, eșuată

Prin închiderea fabricii de zahăr sunt afectați nu numai angajații rămași fără loc de muncă, fermierii, ci și industria alimentară, fiind încurajat importul de zahăr. Impactul este la nivel național. Situația este cu atât mai drastică, în condițiile conflictului din Ucraina”, se susține într-o adresă înaintată ministrului Agriculturii.

În contextul închiderii fabricii, peste 150 de persoane rămân fără loc de muncă. ”Am avut întâlnire cu conducerea fabricii Tereos Luduș, unde am fost informați despre reluarea programului de disponibilizare. Totodată am fost informați că negocierile cu statul nu au dus la nici un rezultat”, este mesajul transmis către angajați de către reprezentanții acestora.

Adrian Chesnoiu, fostul ministrul Agriculturii, a negociat cu managementul companiei Tereos România cumpărarea fabricii de către stat prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea şi continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică. Tranzacţia urma să fie semnată la 1 iulie 2022, dar miniştrii Agriculturii s-au schimbat, astfel că înţelegerea nu a mai fost respectată.

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: zi-de-zi.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed