Producătorii de răcoritoare: Majorarea TVA la 19% pentru băuturi este o măsură discriminatorie și va genera un șoc industriei


Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), care reprezintă interesele producătorilor de la nivel local, apreciază că o eventuală majorare a TVA cu zece puncte procentuale la băuturile cu zahăr ar genera un adevărat șoc industriei, iar inflația ar crește și mai mult. În România există 15 fabrici de profil care exportă în 10 state.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) apreciază că eventuala creștere a TVA de la 9% la 19% doar pentru băuturile răcoritoare este o măsură discriminatorie, care îl va afecta în primul rând pe consumatorul român, ducând la o creștere și mai mare a inflației.

„Măsură este una discriminatorie, pentru că vizează o singură categorie din produsele de bază care alcătuiesc coșul zilnic al românilor, și anume băuturile răcoritoare. Măsura ar penaliza tocmai o industrie cu o rată a colectării taxelor și impozitelor foarte bună și cu evaziune fiscală zero, afectând inclusiv atractivitatea sa ca angajator. În plus, un TVA mai mult decât dublu pentru băuturile răcoritoare va avea efecte negative asupra ratei inflației, aflate deja la cote îngrijorătoare, în principal din cauza creșterii prețurilor la produsele alimentare”, a explicat, într-un răsouns acordat Economica, Adelina Țînțariu, Director Executiv ANBR.

„Dacă acum se ia în calcul o creștere cu 10 puncte procentuale peste noapte, fără o consultare publică, fără o consultare a industriei și fără un studiu de impact prealabil, această măsură ar reprezenta un adevărat șoc, care va avea un impact sever asupra industriei de băuturi răcoritoare, dar nu numai. Din păcate, cel mai mult vor avea de suferit consumatorii, aflați deja într-o situație dificilă și care simt în propriile buzunare efectele inflației tot mai mari în fiecare zi”, mai spune Țînțariu.

 

Sursă foto: unsplash.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed