Probleme majore cu noua schemă care a plafonat prețurile la energie și gaze de la 1 aprilie


​Ordonanța de urgență adoptată luna trecută de Guvern cu noile prețuri plafonate la energie și gaze de la 1 aprilie are prevederi neclare și discriminatorii, iar în lipsa unor modificări urgente formulele de calcul nu vor putea fi aplicate corespunzător și ar fi imposibilă determinarea necesarului de consum de gaze naturale. O spune chiar Guvernul care pregătește vineri o nouă ordonanță de urgență care să corecteze toată această situație.

Guvernul recunoaște în preambulul proiectului de OUG că e nevoie de corecturi la actul legislativ inițial. În caz contrar, susține guvernul, ar apărea ”dificultăți majore în aplicarea măsurilor de sprijin propuse atât de către autoritățile competente cât și de către operatorii economici implicați”.

Mai mult, guvernul Ciucă recunoaște că ”în lipsa modificărilor propuse asupra anexelor la OUG nr. 27/2022, formulele de calcul incidente nu vor putea fi aplicate corespunzător, generând imposibilitatea determinării cantităților de gaze naturale reprezentând necesarul de consum pentru clienții casnici, precum și pentru producătorii de energie termică destinată populației”.

Cu alte cuvinte, ordonanța de urgență 27/2022, publicată în 18 martie, e atât de prost scrisă, că ea pur și simplu nu poate fi aplicată. OUG 27/2022 avea ca scop plafonarea prețurilor pentru consumatorii finali.

Un caz similar s-a înregistrat la începutul anului, tot la o ordonanță de urgență pentru sprijin pentru plata facturilor. Din cauza erorilor din actul inițial, guvernul a fost obligat să facă o ședință-fulger online pentru reparare, iar un secretar general al Ministerului Energiei a fost demis.

Vezi aici principalele modificări pe care guvernul Ciucă vrea să le facă la OUG 27/2022.

 

 

Sursî foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed