Primele 8,5 milioane de buletine electronice vor fi plătite de stat


Cărțile de identitate cu CIP vor fi gratuite. Cel puțin, pentru cei 8,5 milioane de români cu vârsta de peste 14 ani, care își vor face sau își vor schimba buletinele. În urma proiectului pilot de la Cluj, noul dosar va ajunge în această vară la București și apoi în toate orașele din România.

Noul card de identitate va fi mai mic. Cam de dimensiunea unui permis de conducere. Pe noul buletin se vor scrie: prenume, prenume, sex, cetățenie, data nașterii, CNP, numărul documentului și data expirării.

Practic, adresa de domiciliu a dispărut din imprimare. Și dacă ne mutăm, nu trebuie să schimbăm ID-ul fizic, doar să schimbăm informațiile în format electronic. Pe CIP pot fi stocate date importante și chiar și alte documente, de exemplu: cazierul, permis de conducere, permis de căsătorie sau card de sănătate.

Statul va plăti 200 de milioane de euro pentru primele 8,5 milioane de buletine electronice prin schema PNRR. Există și o variantă de buletin fără CIP, dar pentru acest model ediția costă 38 de lei.

Documentele sunt valabile 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și 10 ani pentru adulții cu vârsta între 18 și 70 de ani.

 

Sursă foto: observatornews.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed