Prețurile medicamentelor continuă să crească, cu efecte asupra tratamentelor


În ultima perioadă, nu s-au scumpit doar alimentele, carburanții sau energia, ci și produse mai puțin vizibile, dar de care uneori depinde chiar viața oamenilor. Prețurile medicamentelor au explodat în ultimele luni.

Inflația, costurile ridicate de fabricație, dar și cele cu transportul și distribuția se reflectă, mai mult ca niciodată, în prețul final al medicamentelor. Așa s-a ajuns în situația în care, începând cu luna martie, un român scoate din buzunar 19 lei în loc de 7 pentru o cutie de ibuprofen, de exemplu. Lista scumpirilor este însă mult mai lungă.

Specialiștii susțin că, cel puțin pentru 2022, prețurile la medicamentele fără prescripție vor continua să crească. Și, dacă în urmă cu doi ani, scumpirile la acest tip de produse se făceau o singură dată pe an, acum scumpirile vin în cascadă, poate chiar de 3 ori pe an.

Primele efecte încep deja să apară. Unii români au renunțat la medicație, alții preferă să-și cumpere medicamentele fracționat, la folie. Sau la bucată.

„Pacienții sunt marcați de creșterile de prețuri care, cu siguranță, nu se vor opri aici”, explică pentru Panorama farmacista Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

În România, ca și în alte țări europene, statul reglementează prin lege prețurile medicamentelor care se vând pe bază de rețetă. În cazul produselor la liber, așa numitele OTC-uri („over the counter”), nu există nici un fel de control asupra prețurilor.

Astfel, s-a ajuns ca România să aibă printre cele mai mici prețuri din Europa la medicamentele pe rețetă. Legea obligă ca prețul acestor medicamente să fie mai mic decât prețurile folosite în 12 state europene. Asta a dus, în trecut, la deficite majore de aprovizionare, dar și la decizia unor producători de a-și retrage definitiv produsele de pe piața românească.

Pentru a preîntâmpina ieșirea unor alte medicamente din piață, dar și pentru a încerca să reducă decalajul dintre România și alte state europene, legat de prețul medicamentelor,autoritățile au luat decizia de a modifica prețurile de referință, decizie care a început să producă efecte începând cu luna martie 2022.

Concret, mii de medicamente, date pe bază de reteță, au trecut recent prin acest proces de modificare a prețurilor. Majoritatea în sus, cu foarte puține ieftiniri. Intervenția statului în piață a dus ca întotdeauna la efecte în lanț.

Producătorii de medicamente OTC (fără rețetă) nu au ratat ocazia și au mărit și prețurile produselor care se vând la liber, fără prescripție. Din această categorie fac parte, de pildă, produse precum Bixtonim, No-Spa sau Fasconal.

Prețurile medicamentelor din farmacii s-au mărit cu zeci de procente

Potrivit unor date obținute de la o farmacie din București, prețurile medicamentelor care se vând la liber au crescut considerabil începând cu luna martie, după cum puteți vedea în tabelul de mai jos.

Dacă în cazul produselor care se vând la liber în farmacii creșterile de prețuri sunt de până în 10 lei, situația este diferită în cazul medicamentelor care se vând pe bază de rețetă. Acolo, creșterile de preț au fost semnificativ mai mari. În schimb, fiind decontate integral sau parțial de stat, pacienții care le cumpără nu resimt scumpirile atât de acut: coplata poate fi zero sau poate ajunge la câțiva zeci de lei.

Spre exemplu, Medrol, un produs destinat tratării bolilor endocrine, costă 752 de lei, diferența față de prețul din luna mai fiind de 93 de lei. O cutie de antispastic Romparkin costă 677 de lei, în condițiile în care în luna martie costa cu 135 de lei mai puțin, conform datelor obținute.

O dată cu modificarea de preț impusă de stat în martie, cele mai multe medicamente s-au scumpit. Unii producători aveau două variante pe piața din România: ori scumpeau produsul, ori îl retrăgeau de pe piață.

Astfel, unii producători au încercat să-și compenseze o parte din pierderile generate de prețul mic al medicamentelor eliberate pe bază de prescripție. Lunar, producătorii de medicamente care au în portofoliu și OTC-uri trimit notificări cu creșteri de prețuri către farmaciști. Bulversați de schimbările de la o lună la alta, farmaciștii spun că vina pentru explozia de prețuri nu le aparține.

„Nu se mai poate menține un preț stabil pentru pacient la medicamentele fără prescripție, așa cum era în trecut. Sunt fluctuații de la lună la lună. Și pacientul resimte aceste creșteri constante de preț, dar și noi”, susține farmacista.

Ea adaugă că inclusiv comenzile ferme pe care le face pentru produsele lipsă de pe stoc își pot schimba prețul peste noapte, dacă e vorba de OTC-uri.

Producătorii de medicamente pun scumpirile de prețuri pe seama costurilor de producție, care au crescut foarte mult. De la consumul de energie din procesul tehnologic, la materia primă și până la transportul medicamentelor, totul este mai scump, susțin deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (APP).

Costurile cu materia primă sunt cele mai mari, iar față de anii dinaintea pandemiei, multe din costurile de producție ale medicamentelor sunt mult mai mari.

Unele materii prime costă mai mult cu 800% față de cât costau înainte de pandemie. Materialele de ambalat, respectiv folia de aluminiu sau alveolele de plastic au și ele prețuri cu mult peste cele de acum doi ani, spre exemplu. În plus, costurile din unitățile de producție s-au dublat și ele față de acum un an”, a explicat și Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente (PRIMER).

Ce e diferit față de anii trecuți la pacienții care trec pragul farmaciei este reacția acestora, povestește Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica. Înainte de această perioadă, când scumpirile se resimt peste tot, cumpărătorii le mai făceau reproșuri farmaciștilor, pentru banii scoși în plus din buzunar. Acum, când totul s-a scumpit, pare că s-au resemnat.

Înțeleg că și medicamentele sunt o marfă care se scumpește. Pacienții aleg, pe de altă parte, să fie mai atenți la ce cumpără și cer, aproape de fiecare dată, varianta cea mai ieftină a unui medicament, dacă acesta are și înlocuitor.

„Ne-am panicat atunci când am văzut lista lungă de scumpiri, aproape toate medicamentele au devenit mai scumpe. Dacă pacientul cumpără medicamente pe rețetă, creșterile de prețuri nu se simt așa mult. Dacă produsele sunt cumpărate la liber atunci poate fi o problemă”, spune și Georgiana, farmacist diriginte la o farmacie din Capitală.

Sunt însă și situații în care unii pacienți renunță să mai cumpere medicamente sau sunt cumpătați și cer mai puțin decât au nevoie. În unele cazuri, farmaciștii îi pot ajuta, în altele nu. De regulă, în această categorie intră cei din mediul rural, pensionarii care își dau o bună parte din pensie pe medicamente, dar și mamele fără posibilități.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed