Preţurile de consum din Statele Unite au înregistrat cea mai mare creștere din ultimele trei decenii


Preţurile de consum din SUA au înregistrat în octombrie cea mai mare creştere din ultimii 31 de ani, americanii plătind mai mult pentru benzină şi alimente, evoluţie care sugerează că inflaţia ar putea rămâne incomod de ridicată şi în 2022, pe fondul blocajelor din lanţurile globale de aprovizionare.

Presiunile inflaţioniste se produc şi pe piaţa muncii, unde o lipsă acută de lucrători duce la creşterea salariilor. Numărul de americani care depun cereri de ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută la un nivel minim al ultimilor 20 de luni, au arătat alte date publicate miercuri.

Inflaţia ridicată erodează câştigurile salariale, adăugându-se riscurilor politice la care este expus preşedintele Joe Biden, al cărui rating de aprobare a scăzut pe măsură ce americanii devin mai îngrijoraţi de situaţia economică.

Casa Albă şi Rezerva Federală, care consideră inflaţia ridicată ca fiind tranzitorie, au susţinut că preţurile vor scădea odată ce blocajele din lanţurile de aprovizionare vor începe să se reducă.

”Există tot mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, subliniind că inflaţia va rămâne ridicată mult mai mult decât se aşteaptă oficialii Fed”, a declarat Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,9% luna trecută, după ce a urcat cu 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul Muncii. Cel mai mare avans al preţurilor din ultimele patru luni a impulsionat creşterea anuală a IPC la 6,2%. Aceasta este cea mai mare creştere a preţurilor de la an la an din noiembrie 1990 , care vine după o creştere de 5,4% în septembrie.

Creşterea generală a preţurilor luna trecută a fost condusă de preţurile benzinei, care au crescut cu 6,1% după ce au urcat cu 1,2% în septembrie.

Preţurile alimentelor au crescut cu 0,9%, carnea, ouăle, peştele, legumele, cerealele şi produsele de panificaţie devenind mai scumpe. Dar preţurile băuturilor alcoolice au scăzut. Chiriile au avansat cu 0,4%, iar preţurile au crescut atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed