Prețurile chiriilor din București cu 25% mai mari față de toamna anului trecut


Pe fondul cererii crescute generate de revenirea studenților, prețurile solicitate pentru apartamentele date spre închiriere în marile centre universitare tind, în general, să crească încă din luna iulie, spre deosebire de anii anteriori.

O garsonieră poate fi închiriată cu peste 300 de euro pe lună, iar pentru apartamentele cu două camere chiria sare de 450 de euro. Indiferent de vechimea și localizarea apartamentelor, prețurile lor au crescut cu 25% față de anul trecut.

Cosmin Gîță – manager vânzări în imobiliare: Avem scumpiri accentuate la garsoniere, dar și la apartamentele cu 2 camere. Avem creșteri de aproximativ 25% pentru chirii indiferent că vorbim de locuințe vechi sau noi. A scăzut și apetitul pentru achiziție. Principalul motiv ar fi un blocaj pe piața bancară, vorbim de ROBOR mare, de inflație, de credite acordate mai greu. Ar fi și un factor cu privire la stocul de apartamente pe care le deține la momentul de față Bucureștiul. Vorbim de autorizații într-un număr mult mai mic decât anii trecuți.

Și prețurile pentru apartamentele scoase la vânzare cresc, dar într-un ritm mai lent.

Potrivit unei platforme de vânzări și închirieri de apartamente, prețurile locuințelor din București au crescut cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, în momentul în care își vând apartamentele, proprietarii cer în al doilea trimestru din 2022 cu 4% mai mult pentru metrul pătrat util față de primul trimestru.

Ramona Ganea – expert în imobiliare: Întâmpinăm tot felul de dificultăți pe partea de achiziții de materiale de construcții si tot ce înseamna cost al construcției. Datorita faptului că există o criză a energiei vizibilă, costurile de producție pentru absolut orice cresc, asta se reflectă evident și în prețul unui apartament nou. Dacă în anii trecuți, s-ar fi încadrat într-un apartament cu 3-4 camere, cuplurile tinere se uită în acest moment și către apartamentele cu 2 camere.

Specialiștii în imobiliare prevăd că din ce în ce mai mulți oameni vor dori să-și cumpere o locuință în 2023. Odată cu creșterea bruscă a prețurilor chiriilor, rata bancară va deveni mai rentabilă.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed