Prețul spot al gazelor a atins maximul ultimei luni


Prețurile gazelor de pe piața de a doua zi aproape s-au triplat în ultimele două săptămâni, ajungând la 550 de lei/MWh după ce a atins un minim pe 15 luni de 192 de lei/MWh pe 2 noiembrie. Motivul: consumul intern a depășit producția autohtonă acoperită acum de stocuri si importuri, miercurea trecută, din cauza vremii reci.

17 GWh au fost vânduți marți și livrați a doua zi cu un preț mediu de 550 lei/GWh. Atât prețul, cât și volumul de tranzacționare sunt în creștere. Cu o zi înainte, 13 GWh s-au tranzacționat la un preț mediu de 452 rai/MWh, în scădere cu aproape 100 de lei/MWh. În urmă cu două zile, doar 8 GWh (de 2 ori mai puțin decât cantitatea de miercuri) s-au vândut la prețul de 362 lei/MWh.

La începutul lunii noiembrie, prețul gazului a scăzut la 192 lei/MWh. Ultima dată când PZU a tranzacționat gaz la un preț mai mic a fost pe 9 august 2021, când s-a vândut cu 188,3 Leh/MWh.

Prețul spot la sfârșitul lunii septembrie a fost de 900 lei/MWh, de aproape cinci ori mai mare decât pe 2 noiembrie și de 1,6 ori mai mare decât în ​​prezent.

Vremea mai caldă și o scădere a cererii spontane, în special din partea întreprinderilor, au împins consumul la aproximativ 220 GWh/zi la începutul lunii, cauzat de prețurile ridicate din ultimele luni.

Prin comparație, consumul a fost cu aproximativ un sfert mai mare (sau 50 GWh/zi) în aceeași perioadă a anului trecut, la aproximativ 270 GWh/zi.

România a produs luni 263 GWh și a consumat 339 GWh de gaz, conform celor mai recente date disponibile.

Cu toate acestea, din cauza vremii friguroase, doar aproximativ 7 GWh au fost stocați luni în depozitele Depogaz, în timp ce au fost recuperați 25 GWh. Din depozitulDepomureş nu a fost injectat sau extras niciun metru cub de gaz. Transgaz a transmis că 6,3 milioane de metri cubi au fost extrași miercuri, fără niciun metru cub injectat.

În ciuda nivelurilor record ale stocurilor, România continuă să aibă nevoie de importuri pentru a-și echilibra Sistemul Național de Transport (NTS).

Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a propus, așadar, modificări legislative pentru a permite operatorului SNT Transgaz să achiziționeze gazele naturale de care are nevoie pentru a-și echilibra sistemul și de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria și Grecia pe care le pregătesc, nu doar de pe piața locală.

 

 

Sursă: Profit.ro

Foto:

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed