Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou record în luna august


Așa cum era și previzibil de altfel, prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, calculat ca medie lunară, a crescut din nou accentuat în august, și a fost cel mai mare din istorie.

555 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna care tocmai s-a încheiat, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Cum în luna iulie, prețul mediu a fost de 462 de lei/MWh, la rândul lui un maxim istoric pentru piața de la București, avem așadar o scumpire a prețului mediu spot, în august, de 20%, doar față de luna precentă. 93 de lei/MWh în plus. Asta după ce, în iulie, prețul mediu spot crescuse cu 84 de lei peste cel din iunie, iar în iunie crescuse cu 89 de lei față de prețul mediu din mai.

Comparativ cu august 2020, prețul din august 2021 este, atenție, de trei ori mai mare, în condițiile în care acum un an prețul mediu lunar a fost de 183 de lei/MWh.

Prețul mediu  din anul scurs până acum (1 ianuarie-31 august) a ajuns la 346 de lei/MWh.

Recordul de preț al pieței spot din luna august era previzibil, în condițiile în care prețurile au fost sus toată luna și, mai mult, au fost consemnate mai multe recorduri de preț, zilnice și orare.

Astfel, a fost stabilit un nou record orar al pieței spot. Energia cu livrare în data de 6 august, la ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.031 de lei/MWh. A fost cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 1.000 de lei, preț atins pentru energia livrată în seara zilei de 3 august.

Astfel, luna august vine cu un nou record al tuturor timpurilor pentru piața spot de energie electrică, după ce acest lucru a fost valabi și în lunile iulie, iunie și mai.

Punem în vedere faptul că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed