Prețul laptelui în retail a ajuns la 10 lei/litru, dar fermierii primesc 1,65 lei/litru. Fermier: Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero


Dezastru pe piaţa laptelui: în retail preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar fermierii primesc 1,65 lei/litru şi au ajuns să stea la coadă să-şi taie vacile pentru că sunt nevoiţi să închidă fermele.

În iulie 2022, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar producătorii de lapte crud primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte intră în colaps, notează Ziarul Financiar.

„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos“, spune Alexandru M., un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş), care a postat pe OLX un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei.

Micul fermier spune că în 2013 vindea un litru de la poarta fermei cu 1,5 lei, iar acum este 1,65 lei, iar atunci un litru de motorină era mai puţin de 4 lei şi acum preţul este cel puţin dublu.

Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad, care are circa 3.000 de vaci de carne şi de lapte, spune că preţul laptelui la producător ajunge la maximum 2,5 lei, dar din afară, în special din Ungaria şi Polonia vine lapte cu 2,8-3 lei/litru, „însă multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le abatorizează. Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pă­mânt, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor“.

„Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferma. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor peste trei săptămâni, cel mai devreme. Interesul statului este să pună la pământ acest sector“, menţionează Alexandru M., fermierul din Maramureş.

De asemenea, Dimitrie Muscă susţine că în Moldova este un abator la poarta căruia fermierii stau cu vacile la tăiat, pentru că, şi dacă fac rost de bani, este mai greu să facă rost de materii prime pentru furaje.

„Din cauza secetei nu avem materie primă îndestulătoare şi de calitate pentru hrana animalelor. În plus avem creşterea curentului, gazului, costul cu mulsul etc. De exemplu, cheltuielile cu furajele pentru zootehnie sunt cel puţin în creştere cu 50%. Şroturile de soia folosite la furaje sunt 2.400-2.500 de lei/kg“, întăreşte fermierul din Arad.

Continuarea pe zf.ro

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed