Prețul gazului este la un nivel record pe BRM


Cotațiile gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri au atins marți un nivel record, de aproximativ 230 de lei/MWh.

Prețul gazului de pe piața intrazilnică a urcat marți cu 4,2%, sau aproape 10 lei/MWh, de la un preț mediu de 219 lei/MWh, nivelul înregistrat luni, la unul de 229 lei/MWh (46,4 euro/MWh).

Pe cealaltă piață spot, cea pentru ziua următoare (PZU), prețul gazului a crescut cu 3%, ajungând la 227,5 lei/MWh (46,1 euro/MWh).

60 MWh s-au tranzacționat la un preț maxim de 232 lei/MWh pe PZU, iar 100 MWh, la unul maxim de 234 lei/MWh pe piața Intraday.

Evoluția prețul din România este similară celui de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețul maxim a sărit de 50 de euro/MWh.

Foarte probabil, nivelul ridicat al prețului din regiune, în special din Austria, este legat de incertitudinile privind finalizarea Nord Stream 2 și de nivelul scăzut de depozitare din Austria, de sub 50% din capacitatea totală.

Producția internă de gaze a început să revină treptat la normal, după ce, în mai puțin de o săptămână, s-a diminuat cu o pătrime, atingând cel mai redus nivel din istorie, de 176 GWh.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed