Prețul gazelor naturale a revenit la nivelul de dinaintea războiului


Prețul de referință ale gazelor naturale europene începe în 2023 la cel mai scăzut nivel din 21 februarie.

Potrivit Bloomberg, principalul motiv al scăderii rapide a prețurilor la gaze naturale după un an de volatilitate extremă este iarna extrem de blândă, care va dura cel puțin 2 săptămâni.

În decembrie, prețul de referință TTF a scăzut cu 47%. Vremea caldă de iarnă și ritmul lent al producției industriale au afectat cererea și prețurile gazelor naturale. În felul acesta, UE poate supraviețui în siguranță în această iarnă.

Conform Gas Infrastructure Europe, cele mai multe țări din UE sunt încă la 80-90% stocare maximă de gaz până la sfârșitul anului 2022. România este puțin peste 80%, Germania 90%, Franța 84% și Italia 82%. Totuși, trebuie menționat că și zăcămintele din România au cea mai mare rată de extracție a gazelor naturale – 0,32% pe zi, în timp ce alte țări chiar continuă să stocheze.

De asemenea, dacă prețurile la gaze rămân scăzute, va avea și un impact asupra inflației, care a fost împinsă în sus în Europa de criza energetică. Cu toate acestea, în ciuda scăderii, prețurile gazelor de referință TTF în Europa sunt încă de 6 ori mai mari decât în ​​America de Nord (AECO și Henry), de 2 ori mai mari decât în ​​India (IGX) și de 18 ori mai mari decât în ​​Rusia (SPIMEX).

 

Sursă foto: Pexels

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed