Prețul gazelor a crescut cu până la 17% după ce Rusia a tăiat livrările pentru Polonia


Prețul gazelor în Europa a crescut până la 17% după ce Rusia a tăiat livrarea de gaze Poloniei. Temerile pe piață sunt că alte state europene ar putea fi lovite, transmite Bloomberg. Deja Gazprom a anunțat că Bulgaria este următoarea țară care nu va mai beneficia de această resursă.

Amenințarea cu tăierea de gaze a persistat în ultimele săptămâni, însă a existat un indiciu săptămâna trecută că UE sugera o potențială cale de ieșire din această tensiune.

Sfârșitul lunilor aprilie și mai sunt perioade de plată pentru gazele livrate în aprilie – prima tranșă pentru care se aplică noii termeni  – iar oficialii europeni și directori de companii încă încearcă în multe cazuri să-și dea seama cum să răspundă în cel mai bun mod. Europa este în mare dependentă de gazele rusești și până acum a evitat să sancționeze această resursă din statul responsabil de invazia din Ucraina.

„Posibile tăiere ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, spune Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence.

Polonia s-a pregătit pentru lipsa de gaze rusești iar guvernul a spus marți că are suficient combustibil fosil în stoc. Varșovia a cerut sancțiuni mai dure pentru Rusia însă a întâlnit opoziția altor state UE.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed