Prețul cărnii de porc la poarta fermei din România – cea mai mare scumpire din UE


Carnea de porc a început să se scumpească din nou accelerat. Într-o singură săptămână, prețul mediu a crescut cu 4% la poarta fermei, cea mai mare scumpire din UE. S-a ajuns astfel ca suta de kilograme de carcasă să ajungă la 216,69 de euro, cu 53,5% mai scumpă decât anul trecut.

Prețul cărnii de porc la poarta fermei din România crește din nou ceva mai accelerat decât în celelalte state membre și se apropie de recordul de la finele lui iunie, când 100 de kilograme de carcasă costa în medie 219,9 euro, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. În săptămâna începând cu 8 august, prețul mediu ajunsese la 216,6 euro per 100 de kilograme de carcasă tip S, cu 4% mai mare decât în săptămâna anterioară, 4,8% peste nivelul de acum o lună și cu 53,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Cel mai scump este însă în Slovenia, unde carcasa de 100 de kilograme ajunge în medie la 228,1 euro precum și în Polonia- 226,3 euro. Prețul mediu în UE este 202,2 euro.

Dacă ne raportăm la săptămâna anterioară, prețul din România a crescut cel mai mult dintre toate statele UE, în condițiile în care prețul mediu din UE s-a majorat cu 1% (vs 4% în România). Situația este similară și dacă facem comparația cu ultima lună, perioadă în care prețul mediu din UE s-a majorat cu 0,3% vs 4,8% în România. Nu în ultimul rând, comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut cu 32% media UE față de 53% în România.

De ce crește prețul. Aveam cea mai mare scădere a numărului de sacrificări

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a raportat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din UE (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022), pe un fond în care în întreaga Europa sacrificările sunt pe un trend descendent (minus 3,1%). Situația este complicată în contextul evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României încă din 2017 la care se adaugă o majorare importantă a costurilor cu hrana animalelor și cu energia electrică și transportul. Costurile tot mai mari cu inputurile se resimt nu doar asupra prețurilor actuale ale produselor animale cât și asupra producțiilor care sunt estimate în scădere pentru toate alimentele de bază, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.

„Nu se știe dacă această tendință va continua, iar acest lucru nu se așteaptă să fie suficient pentru a compensa pierderile din lunile anterioare și costurile mai mari ale factorilor de producție (energie și furaje), care se așteaptă să dureze”, anunțau analiștii Comisiei  Europene.

„Animalele ar putea fi trimise la sacrificare mai tinere – și mai ușoare – decât de obicei pentru a economisi costurile cu hrana, având în vedere că indicele de conversie a hranei tinde să scadă pe măsură ce animalele cresc. Greutatea medie a carcasei a crescut în mod constant cu aproximativ 400 g/an în perioada 2011-2021, pentru a ajunge la 94 kg în 2021”.

În 2021, consumul de carne de porc a crescut cu 2,9%, dar disponibilitatea redusă din 2022 ar putea să împingă consumul în jos cu 3,1%.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed