Presiuni asupra economiei globale. În China, prețul siliciului a crescut cu 300% în mai puțin de două luni


O criză declanşată de reducerea producţiei din China a dus la o creştere cu 300% a preţului siliciului în mai puţin de două luni, alimentând valul de presiuni care vin asupra economiei globale odată cu perturbările din lanţurile de aprovizionare şi cu criza energetică, potrivit Bloomberg.

Problema siliciului arată cum o criză globală a energiei face ravagii în economiile lumii în moduri multiple. Reducerea producţiei din China, de departe cel mai mare producător de siliciu al lumii, a venit ca rezultat al unei încercări de a reduce consumul de energie.

Pentru majoritatea industriilor este imposibil să evite acest şoc. Siliciul este folosit în foarte multe produse, de la cipuri de computer până la ciment, de la sticlă până la componente auto. Totodată, siliciul este materia primă pentru silicon, care este utilizat într-o altă varietate de produse, de la implanturi medicale şi până la deodorante.

Efectul de domino reprezintă o ameninţare cu atât mai mare pentru producătorii auto, unde siliciul este amestecat cu aluminiu pentru a produce mai multe componente auto.

„Dacă te confrunţi cu provocări în alimentarea cu siliciu este clar că ai o problemă. (…) Mai există rezerve în piaţă, dar se tranzacţionează la un preţ foarte mare”, a declarat Keith Wildie, head of trading în cadrul companiei Romco Metals, pentru Bloomberg.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed