Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina


Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina, potrivit Agerpres. „Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

UPDATE 07.46 Partea din orașul Luhansk controlată de ucraineni a anunțat o evacuare generală joi dimineață, în timp ce Rusia ataca Ucraina.

„Recomandăm locuitorilor din regiunea Luhansk să părăsească regiunea imediat”, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat din Luhansk, Serhiy Haiday, pe Facebook.
„Proprietarii de vehicule ar trebui să se deplaseze singuri în direcția râului Nipru”.
Evacuarea cu trenul este organizată pentru cei care nu pot pleca independent, a adăugat el, îndreptând oamenii către gările Lysychansk, Rubijne și Svatove.

UPDATE 07.45 Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, Rusia, Belarus și Crimeea, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean joi dimineață.

UPDATE 07:39 Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a transmis joi dimineață că nivelul de alertă teroristă se ridică în România la propunerea SRI de către CSAT doar în cazul amenințărilor teroriste.

UPDATE 07.39 Rusia a lansat lovituri cu rachete

Președintele Ucrainei Zelensky a confirmat informații despre lovituri cu rachete în țară, potrivit unui raport Reuters.

El spune că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei și asupra polițiștilor de frontieră.

UPDATE 07.31 Rusia spune că vizează infrastructura militară a Ucrainei.

Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova, scrie Agerpres.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

UPDATE 07:30 Trupe și vehicule militare au intrat în Ucraina din Belarus (CNN)

UPDATE 07.27 Sirenele de raid aerian se declanșează în capitala Ucrainei Kiev.

UPDATE 07.24 Uniunea Europeană spune că va „trage Moscova la răspundere” pentru ceea ce șefa comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că este un atac „nejustificat” asupra Ucrainei.

UPDATE 07.18 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat, într-un tweet de joi dimineață, „atacul imprudent al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili”. „Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Aliații NATO se vor întâlni pentru a aborda agresiunea reînnoită a Rusiei”, a adăugat Stoltenberg.

UPDATE 07.08 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a introdus legea marțială în Ucraina și a îndemnat oamenii să rămână calmi într-o scurtă adresă video, joi dimineață.

Mesajul președintelui Volodimir Zelensky pentru ucraineni:

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina.”

UPDATE 07.00Explozii în Kiev, cetățenii străini din oraș încep evacuarea – Surse

UPDATE 06:54 Ucraina anunță că Rusia atacă din trei flancuri: Crimeea – sud, Donbas – est și Nord-Est, transmite Bloomberg.

UPDATE 06:44 Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, de asemenea, că a început o invazie rusă. „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

UPDATE 06:40 Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut i-a cerut lui Putin să se retragă, spunând: „În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”. Guterres, care a ocupat funcția de secretar general din 2017, a adăugat că acțiunile de astăzi sunt „cel mai trist moment din mandatul meu”, transmite The Guardian.

UPDATE Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev. Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Agerpres.

Putin a lansat o „invazie pe scară largă”, spune ministrul de externe ucrainean. Într-o declarație postată pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul a spus: „Invazia a început. Tocmai au fost rachete în sediul militar, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Nipru. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”.

Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

Sursă foto: digi24

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed