Președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA și țările vestice ca încearcă deliberat să atragă Rusia într-un război ignorând cerințele de securitate ale țării sale


În prima declarație de presă privind situația din Ucraina susținută din decembrie încoace, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite și NATO că au „ignorat” preocupările de securitate ale Rusiei în răspunsurile lor la cererile Kremlinului, relatează The New York Times.

Liderul de la Kremlin a sugerat că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război pentru a impune apoi sancțiuni, potrivit The Guardian.

Kremlinul a cerut ca NATO să nu se extindă spre est și garanții că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței, precum și retragerea forțelor din țările est-europene în care NATO s-a extins după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Oficialii americani și europeni au respins aceste cereri ca fiind de neacceptat. România a fost de două ori menționată explicit de Vladimir Putin în conferința de presă. Liderul a numit țările baltice, Polonia și România drept state în care NATO s-a extins în vecinătatea Rusiei și unde pot duce arme ofensive care să țintească teritoriul rus. „Noi am primit promisiuni că infrastructura NATO nu se va muta niciun centimentru spre est. Și acum, vedem unde sunt rachete: Polonia, Romania, statele baltice. Au spus un lucru și au făcut altul. Am fost mințiti. Apoi, SUA s-au retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Am încercat să îi convingem să nu o facă, era un tratat fundamental pentru securitatea globală. Ei s-au retras și acum sistemele de lansare a rachetelor sunt în România și în Polonia. Vor fi acolo curând, dacă nu sunt deja. Pot deplasa rachete Tomahawk. Nu sunt sisteme antirachetă, sunt sisteme de atac care pot vedea pe teritoriul nostru mii de kilometri. Nu este asta o amenințare?”, a spus Vladimir Putin.

„Sper că până la urmă vom găsi o soluție, chiar dacă nu este ușoară”, a spus el, după ce a considerat că „principalul obiectiv al Statelor Unite este izolarea Rusiei și (că) Ucraina este instrumentul (lor) să ne trage într-un conflict armat și să ne lovească cu cele mai dure sancțiuni”.
Președintele rus nu a vorbit deloc despre zecile de mii de soldați pe care i-a adunat de câteva săptămâni la porțile teritoriului ucrainean și care sugerează lumii occidentale că pregătește un nou atac împotriva vecinului său după cel din 2014.
Putin a creionat un scenariu catastrofic în care, dacă Ucraina va deveni membră a NATO, ar încerca să recucerească cu forța Crimeea anexată de Rusia în urmă cu opt ani.
„Imaginați-vă că Ucraina, membră a NATO, lansează o operațiune militară în Crimeea, un teritoriu suveran al Rusiei”, a spus el, „și cu noi cum rămâne? Am intra în război cu NATO?”.
De asemenea, Vladimir Putin a considerat „clar” că Statele Unite și NATO au ales până acum să ignore îngrijorările Rusiei privind securitatea sa, având în vedere respingerea cererilor sale de a-i oferi o serie de garanții de securitate.
„Analizăm răspunsurile scrise primite de la Statele Unite și NATO (…) dar este deja clar că îngrijorările de principiu ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat președintele rus după întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban.
El a enumerat principalele revendicări ale Rusiei: încetarea politicii de extindere a NATO, angajamentul de a nu desfășura arme de ofensivă în apropierea granițelor ruse și retragerea pozițiilor militare ale Alianței la frontiere din 1997, adică înainte ca organizația să primească în rândurile sale foștii membri ai blocului sovietic, printre care și România.
„Ignorând îngrijorările noastre, Statele Unite și NATO subliniază dreptul fiecărui stat de a alege în mod liber cum dorește să-și garanteze securitatea”, a remarcat Putin, spunând însă că un alt principiu prevede că „nimeni nu ar trebui să-și sporească securitatea în detrimentul altora”.
Washingtonul acuză Moscova că pregătește invadarea vecinului său prin desfășurarea a zeci de mii de soldați la granițele sale. Rusia neagă orice intenție beligerantă și cere, la rândul său, ca NATO să-și retragă trupele din țările aflate în vecinătatea Rusiei.
Statele Unite au respins cererile Rusiei, dar au lăsat ușa deschisă cu privire la negocieri și discuții pe alte subiecte, precum desfășurarea de rachete sau limitarea reciprocă a exercițiilor militare.
Totodată, premierul ungar Viktor Orban, a spus după ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, că diferențele dintre pozițiile Rusiei și ale membrilor NATO cu privire la criza Ucraina-Rusia sunt semnificative, dar „pot fi rezolvate”.
„M-am convins astăzi că diferențele de poziții existente pot fi rezolvate și că este posibilă semnarea unui acord care să
garanteze pacea, securitatea Rusiei și acceptabil și pentru statele membre NATO”, a spus Orban în conferința de presă.
Sursî foto: .bbc.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed