Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI): Legea plafonării prețului la gaze și energie este principalul motiv pentru care micii furnizori preferă să se retragă de pe piață


Legea plafonării prețului la gaze și energie, aprobată în unanimitate în Parlament, este principalul motiv pentru care micii furnizori preferă să se retragă de pe piață, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI a analizat situația consumatorilor casnici care nu se încadrau în prevederile legii pentru a primi compensații și care primeau gaze până la 1 noiembrie 2021, de la furnizorii care au renunțat la licență.

“Spre exemplu un consumator casnic al fostului furnizor ProGaz, care avea un preț final al gazelor de 498 lei/MWh (conform ofertei de pe site-ul lor), trebuie să achite conform legii plafonării cca. 370 lei/MWh. Logic ProGaz ar fi trebuit să primească de la stat diferența de 128 lei/MWh. Dar legea prevede că va restitui ProGaz diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale”, susține acesta.

Admițând că prețul mediu al gazelor achiziționate și livrate de ProGaz în perioada aprilie – septembrie 2021 este de 121 le/MWh și prețul mediu de achiziție al gazelor pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022 este de 423 lei/MWh (prețul de vânzare a gazelor pe BRM în Q1 2022), prețul mediu (ponderat 40% – 60% pentru cele două perioade) ar fi de 302,3 lei/MWh. “Respectivul furnizorul ar trebui conform legii să primească 52,3 lei pentru fiecare MWh vândut în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Respectiv să suporte din buzunar 75,7 lei/MWh”, susține Chisăliță.

În plus, renunțarea la licența de furnizare de către unii furnizori a adus consumatorul în situația de a fi trecut în regim de ultimă instanță (și preluați de FUI) și urmează ca trei luni, după decizia ANRE, să achite în cel mai fericit caz aproximativ 642,82 lei/MWh, preț de contract, din care preț efectiv achitat de consumator 370 lei/MWh, FUI-ul urmând să primească diferența de la stat prin legea plafonării, după achiziția de gaze tot și tot mai scumpe.

“Astfel, vom vedea cum în doar câteva luni mulți dintre furnizori vor rămâne fără licență (vor rămâne voit, fără contract de echilibrare, care echivalează cu retragerea licenței) sau vor intra în incapacitate de plată și beneficiarii reali ai legii vor fi unii dintre furnizori, care apreciez că au fost cu adevărat în spatele acestei legi, și care au cules beneficiile unor profituri din vânzarea cantităților ieftine achiziționate în primăvară. Ei vor încasa profituri urmare a plafonării și încasării banilor de la stat și își vor recupera și chiar crește portofoliul de clienți”, crede președintele AEI.

„Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI (furnzizor de ultimă instanță – n.r.) care să preia clienții”, a explicat recent vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege situația de pe piață.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed