Președintele ANPC le-a cerut furnizorilor de energie și gaze să simplifice facturile transmise consumatorilor și să înceapă un proces de educare a acestora


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis ieri furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale să simplifice facturile transmise consumatorilor casnici, să înceapă un proces de educare a acestora şi să pună la punct un sistem de alarmare, ca atunci când consumatorii casnici clienţi finali ajung să depăşească consumul înregistrat într-o perioadă specifică sau consumul de referinţă, să fie notificaţi.

Horia Constantinescu, preşedintele instituţiei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă online la care au participat toţi furnizorii de energie şi gaze naturale din România, principalele măsuri pe care furnizorii de energie electrică şi gaze naturale ar trebui să le ia în următoarea perioadă pentru a nu exista aceleaşi probleme ca până acum în ceea ce priveşte implementarea legii plafonării şi compensării. De asemenea, acesta le-a cerut exact situaţia facturilor din lunile noiembrie-decembrie 2021.

Acesta a afirmat că “ne-am confruntat în întreaga ţară cu facturi total disproporţionate, atât la nivel financiar cât şi la nivel de consum”. De asemenea, el a precizat că citirea contoarelor trebuie să fie realizată cu o frecvenţă cel puţin trimestrială. Oficialul ANPC a transmis de asemenea furnizorilor că aceştia trebuie să îi educe pe consumatori să înveţe să reducă consumul – de exemplu să închidă lumina în camerele locuinţelor în care consumatorii nu îşi mai desfăşoară activitatea – pentru a fi siguri că nu vor apărea costuri mai mari.

Evenimentul organizat de ANPC a venit în condiţiile în care de astăzi, 1 februarie, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu numărul 3 care modifică legea plafonării şi compensării (OUG118/2021) şi practic extinde plaja pentru care se aplică măsurile ce au menirea de a reduce facturile.

Totodată, ANPC le-a cerut furnizorilor să simplifice formatul facturilor astfel încât acestea să fie pe înţelesul tuturor consumatorilor.

“Avem de evaluat toate situaţiile cu care ne-am confruntat în teritoriu, motiv pentru care ANPC va elabora o modalitate de întocmire a unor acte de control. Vom discuta cu fiecare dintre furnizori pentru ca încă de mâine (astăzi – n.r.) lucrurile să fie implementate corespunzător”, a declarat preşedintele ANPC.

De asemenea, acesta le-a cerut operatorilor de energie o modalitate mai uşoară prin care se poate evalua consumul de referinţă şi modul în care le vor transmite alerte consumatorilor când vor depăşi consumul res­pectiv.

“Ne-am confruntat în întreaga ţară cu facturi total disproporţionate ale unor consumatori ce reuşeau să fie într-o zonă de confort. Va trebui să depuneţi diligenţe ca la nivelul fiecărui operator economic, în momentul în care vă confruntaţi cu disfuncţionalităţi ale blocului de măsură date de faptul că nu au fost citite corespunzător, să vedem cum putem prin soft să naştem un sistem de alarmare înainte de a emite facturile”, a afirmat Horia Constantinescu.

ANPC le-a mai cerut furnizorilor să realizeze un calendar de implementare cu viitoarele măsuri pentru a exista o comunicare mai bună şi să elaboreze un document din care să reiasă obligativitatea de citire a cifrelor menţionate pe contoare.

Constantinescu a susţinut că doreşte să găsească o cale de colaborare cu furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale şi să evite aplicarea de sancţiuni.

“Ne dorim să găsim o cale de colaborare şi să evităm să aplicăm sancţiuni pentru că soluţia nu este aceasta. Nu va fi niciunul dintre consumatori mai fericit că are o factură foarte mare, dar că ANPC a aplicat o sancţiune. Nu ne dorim să aplicăm sancţiuni decât acolo unde situaţia o cere şi este imperativă această măsură, ne dorim foarte tare să avem cât mai puţin abateri, să le putem discuta pe acestea înainte ca să ne trezim că trebuie să aplicăm sancţiuni noi ca autoritate pentru că îmi doresc mai tare liniştea consumatorului în piaţă decât să apărem noi statistic că am aplicat mai multe sancţiuni”, a mai transmis preşedintele ANPC.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed