Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, joi, cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri: România are un potenţial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale vor susţine acest domeniu extrem de important pentru economie


Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, joi, cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri şi producători de seminţe şi ulei de floarea-soarelui despre securitatea alimentară, asigurarea stocurilor necesare pieţei interne, precum şi despre soluţii la problemele cu care se confruntă acest sector.

“Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populaţie, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieţei. România are un potenţial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susţine acest domeniu extrem de important pentru economie”, a afirmat premierul, conform unui comunicat transmis, joi seară, de Guvern.

Discuţiile s-au axat pe obiectivul de a creşte suprafeţele cultivate cu floarea soarelui, producţia de seminţe şi, în mod special, nivelul de procesare a seminţelor şi producţia de ulei de floarea-soarelui, pentru piaţa internă şi pentru export.

Potrivit premierului, România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condiţiile în care ţara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale. Ţara noastră poate să contribuie astfel la siguranţa alimentară a Uniunii Europene şi a ţărilor terţe, care sunt puternic afectate de consecinţele agresiunii din Ucraina.

În cadrul consultărilor, au fost analizate dificultăţile din acest sector, generate de lipsa creditărilor pe termen mediu şi lung, situaţia volatilă a forţei de muncă şi problema îngrăşămintelor folosite pentru culturile agricole.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că reabilitatea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii constituie o prioritate pentru actuala guvernare, iar măsurile de facilitare a accesului la finanţare vor fi continuate prin programe dedicate acestui domeniu. De asemenea, a arătat că este importantă o regândire a învăţământului agricol pentru a răspunde mai bine cerinţelor pieţei muncii.

Consultările vor continua în cadrul unui grup de lucru coordonat la nivelul ministerului Agriculturii.

La întâlnire, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, au participat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, consilierul de stat George Agafiţei şi Remus Borza, consilier onorific.

Firmele din domeniul agriculturii au fost reprezentate la discuţii de SC. Prutul SA, SC. Oleomet SRL, Bunge România SA, SC. Global Grain International SRL, SC. Expur SA, SC Mirba Oil&Miniprod SRL, SC. Argus SA, Agromad Crops, Grup Şerban Holding SA, SC. Dorna Agri S.A., SC. Longin SRL, Cerealcom Teleorman, SC. Agricost S.A., SC. JD Agro Cocora SRL, SC. Intercereal SA, Cargill, S.C Nutrelo Group S.A., SC. Ardealul S. A., Cerealcom Dolj.

 

 

 

Sursă foto:  Guvernul României | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed