Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul continuă pregătirea sezonului rece, asigurând populaţiei şi economiei româneşti alimentarea cu energie, în condiţiile aplicării măsurilor de plafonare şi compensare stabilite


Premierul Nicolae Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, mecanism de lucru constituit astăzi, coordonat la nivel de prim-ministru. Discuţiile au vizat despre identificarea soluţiilor pentru aplicarea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie.

„La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populaţiei şi economiei româneşti alimentarea cu energie. Aşa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetăţenilor şi economiei. În paralel, stabilim noi responsabilităţi pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunităţile pe care România le are la nivel naţional şi geo-strategic”, a afirmat premierul Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul reuniunii au fost discuţii despre identificarea soluţiilor pentru aplicarea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie.

Prim-ministrul a stabilit un plan de acţiune care să asigure predictibilitate din perspectiva producţiei de energie, cât şi din punct de vedere bugetar.

La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie, atât ale companiilor de stat, cât şi cele dezvoltate de mediul privat.

Tot în cursul zilei de luni, 22 august, ANRE va transmite Guvernului României o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice din ianuarie până în prezent, cât şi cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin  OUG 27/2022  privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

De asemenea, până la data de 31 august, Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic, mai indică sursa citată.

Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie este constituit din reprezentanţii următoarelor instituţii: Secretariatul General al Guvernului, Ministrul Energiei, Ministrul Finanţelor, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministrul Economiei, Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Administraţia Naţională de Meteorologie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.

 

 

 

Sursă foto:  Guvernul României | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed