Potrivit indicelui global PwC CBDC 2022, peste 80% dintre băncile centrale iau în considerare lansarea unei monede digitale


Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022, care analizează şi clasifică cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency), transmite Agerpres. Sunt deja disponibile trei monede digitale pentru retail şi cel puţin 28 de proiecte pilot.

Raportul notează că proiectele de monede digitale pentru populaţie şi companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decât proiectele de monede digitale destinate instituţiilor financiare care au conturi la băncile centrale (wholesale), care au înregistrat progrese importante în ultimul an.

“Cel puţin 68 de bănci centrale au comunicat public intenţiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail şi cel puţin 28 de proiecte pilot. În 2022 este aşteptată o intensificare a proiectelor de cercetare, testare şi implementare, incluziunea financiară fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totuşi autorităţile financiare internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional, continuă să reamintească faptul că ţările care adoptă monede digitale trebuie să rămână vigilente şi să evalueze periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finanţarea băncilor, securitatea cibernetică, integritatea şi stabilitatea financiară”, a declarat Gabriel Voicilă, Technology Partner PwC România.

În topul proiectelor CBDC de retail incluse în index se află eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, şi Sand Dollar, emis de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020. China a devenit, de asemenea, prima mare economie care a testat un CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând din martie 2022, desfăşoară programe pilot în 12 oraşe, inclusiv în Beijing şi Shanghai.

În top 5 CBDC retail se regăsesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica şi Caraibe de Est, în timp ce pe wholesale principalele proiecte CBDC sunt deţinute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada şi Franţa.

De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care îşi poate păstra stabilitatea preţului în raport cu o referinţă precum dolarul american, euro sau yen, a explodat în ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate “puntea” de trecere de la numerar la activele digitale, permiţând tranzacţii flexibile şi accesibile şi care pot suporta o potenţială volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.

 

 

Sursă foto: unsplash.com/

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed