Populația Chinei scade pentru prima dată în 60 de ani


Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimele șase decenii, o schimbare istorică care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de declin al numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa și pentru lume.

Biroul Național de Statistică al țării a raportat o scădere de aproximativ 850.000 de persoane pentru o populație de 1,41175 miliarde în 2022, marcând primul declin din 1961, ultimul an al Marii foamete din China.

Acest lucru ar putea face India cea mai populată națiune din lume. Experții ONU au prezis că anul trecut India va avea o populație de 1,412 miliarde de locuitori în 2022, deși nu se așteptau ca țara din Asia de Sud să depășească China până în acest an.

India, cu toate acestea, colectează cifrele populației doar la fiecare 10 ani, iar ultimul său recensământ, programat inițial pentru 2021, a fost amânat din cauza pandemiei.

Pe termen lung, experții ONU consideră că populația Chinei va scădea cu 109 milioane până în 2050, mai mult decât triplu față de scăderea prognozei anterioare din 2019.

Acest lucru i-a făcut pe demografii locali să se plângă că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad și datoria publică crește din cauza creșterii costurilor pentru sănătate și bunăstare.

Perspectivele demografice și economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se aștepta. China va trebui să-și ajusteze politicile sociale, economice, de apărare și externe”, a declarat demograful Yi Fuxian.

Anul trecut, rata natalității din China a fost de doar 6,77 de nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la 7,52 de nașteri în 2021 și marcând cea mai mică rată a natalității înregistrată vreodată.

 

Sursă foto: unsplash.com