Politico: Războiul din Ucraina redeschide centralele pe cărbune, inclusiv în România


S-a găsit primul câștigător al războiului sângeros declanșat de Putin în Ucraina: cărbunele, scrie Politico. Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune.

Primul combustibil care a fost luat la țintă a fost cărbunele: statele membre UE au decis vineri să oprească livrările de cărbune rusesc începând cu luna august a acestui an. UE a importat 49 de milioane de tone de cărbune rusesc în 2020, iar comerțul cu această resursă se ridică la valoarea de 8 miliarde de euro pe an.

Astfel, blocul comunitar trebuie să se bazeze pe propriile resurse de cărbune pentru a înlocui importurile din Rusia. Mai multe țări europene se pregătesc să extindă „viața” centralelor termice care funcționează cu cărbuni de teamă că vor rămâne fără gaze naturale, pe care până acum le importau din Rusia.

Guvernul grec a spus miercuri că va spori exploatarea minieră și va extinde viața termocentralelor pe bază de cărbune până în 2028, renunțând la planul inițial de a închide centralele până la finalul anului. Grecia generează în jur de 10% din electricitate din lignit, cel mai poluant tip de cărbune, potrivit Politico.

„Este o măsură temporară”, a declarat prim-ministrul grec Kiriakos Mițotakis. Argumentul Greciei este folosit acum în toată Europa.

„S-ar putea să fie necesar să redeschidem centralele pe bază de cărbune pentru a acoperi eventualele deficite din perioada imediat următoare”, a spus prim-ministrul italian Mario Draghi după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Și în România vor fi redeschise centralele termice pe bază de cărbune, care, potrivit ministrului mediului Tanczos Barna, vor ajuta la „dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile.”

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed