Poliția Română achiziționează un software pentru percheziții informatice pe telefoanele cetățenilor

Romanian police car. Romania National Day.


Potrivit unui anunț recent, Poliția Română a achiziționat un software care va permite efectuarea de percheziții informatice pe telefoanele mobile și alte dispozitive electronice ale cetățenilor români.

Această achiziție a ridicat îngrijorări în rândul societății civile și al unor grupuri de apărare a drepturilor civile, care susțin că aceasta poate reprezenta o încălcare a drepturilor la intimitate și la confidențialitate.

Potrivit declarațiilor oficiale, software-ul va fi folosit exclusiv în cadrul investigațiilor penale și va respecta toate legile și regulamentele privind protecția datelor personale.

Software-ul achiziționat de Poliția Română,poate căuta și decripta date legate de cele mai importante date din istoricul locației, cum ar fi parole, e-mailuri, istoricul apelurilor, SMS-uri, contacte și date din calendar. De asemenea, poate clona cartele SIM și poate citi cartelele de memorie utilizate în telefoanele mobile.

Capacitățile programului constau în extragerea și utilizarea credențialelor folosite pe telefonul mobil pentru a accesa serviciile de stocare în cloud. Acest lucru permite clonarea acreditărilor telefonului mobil pentru a prelua date stocate pe servere externe.

Software-ul poate analiza comportamentul utilizatorilor în social media prin urmărirea activităților precum like-urile și mesajele de pe telefonul mobil. Aceste date pot fi utilizate pentru a crea hărți relaționale ale suspecților.

Potrivit furnizorului, software-ul folosit de poliție pentru a percheziționa computerele poate extrage, de asemenea, date referitoare la activitățile celor mai populare rețele de socializare. Telegram a fost eliminat din această listă deoarece mesajele și contactele șterse din această rețea nu mai pot fi recuperate de către anchetatori. A fost eliminat din această listă deoarece mesajele și contactele șterse din această rețea nu mai pot fi recuperate de către autoritățile de investigație.

Totuși, criticii consideră că acest instrument poate fi folosit abuziv de către autorități și poate conduce la încălcarea drepturilor cetățenilor fără o justificare adecvată.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed