Planurile Chinei de a anexa Taiwanul se mișcă “mult mai repede”, spun SUA


Guvernul Chinei își urmărește planurile de anexare a Taiwanului într-un “ritm mult mai rapid” sub conducerea lui Xi Jinping, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken, reiterând avertismentele privind perturbarea economiei globale în cazul preluării Taiwanului.

Comentariile lui Antony Blinken au loc în contextul în care partidul comunist aflat la putere în China se reunește pentru congresul său de două ori pe deceniu, cea mai importantă reuniune din ciclul său politic. Într-un discurs important de deschidere a conclavului de duminică, Xi a precizat că planurile sale pentru Taiwan rămân în centrul planurilor sale de “întinerire” a Chinei.

Într-o conversație cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice, luni, la Universitatea Stanford, Blinken a declarat că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan au fost menținute cu succes timp de decenii, dar Beijingul și-a schimbat abordarea.

“În loc să rămână cu status quo-ul care a fost stabilit într-un mod pozitiv, [Beijingul a luat] o decizie fundamentală conform căreia status quo-ul nu mai este acceptabil, iar Beijingul este hotărât să urmărească reunificarea pe o linie de timp mult mai rapidă”, a spus Blinken.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed