Pistolul inteligent surprinde americanii


Producătorii de arme lucrează de decenii la un armament care poate fi folosit doar de un utilizator autorizat, conform Wall Street Journal. Sasha Wiesen, un broker imobiliar comercial din Florida, care își păstrează un pistol de calibrul .40 într-un seif lângă pat, a precomandat recent un nou tip de armă pe care speră că îl va face inutil.

Noua armă este Smart Gun-ul de 9mm al startup-ului Biofire din Colorado, care poate fi folosit doar dacă recunoaște un utilizator autorizat cu ajutorul unui cititor de amprente de pe mâner sau o cameră de recunoaștere facială pe spate.

Armele care utilizează tehnologia pentru a se asigura că pot fi folosite doar de proprietarii lor, denumite arme inteligente, au fost dezvoltate și dezbătute încă din anii 1990. Biofire Smart Gun va fi primul disponibil pe scară largă pentru vânzare dacă va fi lansat în decembrie, conform planului.

Susținătorii armelor inteligente le promovează ca o modalitate de a reduce împușcăturile accidentale și furturile de arme, însă mulți susținători ai dreptului la arme sunt rezervați, în parte din cauza preocupării că guvernele ar putea interzice vânzarea de arme care nu dispun de tehnologia armelor inteligente.

Smart Gun-ul Biofire costă $1,499, în timp ce armele similare fără funcții de înaltă tehnologie costă de obicei între $400 și $800. Fondatorul Biofire, Kai Kloepfer, a lucrat la această tehnologie încă din adolescență. El a spus că a construit sistemele de recunoaștere a amprentelor și facială astfel încât, dacă o funcție nu funcționează din cauza mâinilor ude sau a feței care nu este încă vizibile, cealaltă va funcționa.

În ciuda scepticismului multor proprietari de arme legat de armamentul cu caracteristici de înaltă tehnologie, Kloepfer a declarat că mii de oameni au plasat precomenzi pentru Smart Gun, disponibil doar online. Totuși, el a refuzat să ofere un număr specific. În timpul unei demonstrații media de mai devreme în acest an, arma Biofire a avut o defecțiune, dar nu au existat probleme cu sistemele sale de recunoaștere a amprentelor sau facială.

Companii germane precum Armatix și alte start-up-uri lucrează la arme inteligente, dar niciuna nu intenționează să înceapă expedierea produsului lor cât de curând ca Biofire. Tom Holland, președintele Free State Firearms din Kansas, a declarat că firma sa folosește un inel de identificare prin radiofrecvență purtat de utilizator. “Când oamenii aud despre glisarea amprentei, este ca și cum ar spune: ‘Doamne, nu pot deschide telefonul mobil jumătate din timp”, a spus Holland despre tehnologia folosită de Biofire.

Credit foto: Biofire

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed