Piețele bursiere din SUA au avut cel mai rău început de an de la criza financiară globală


Piața bursieră din SUA a avut cel mai rău început de an de la criza financiară globală, după ce acțiunile au scăzut, amenințate de creșterea ratelor dobânzilor, încetinirea creșterii câștigurilor și tensiunile geopolitice, scrie Financial Times.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 5,3% în ianuarie, cea mai mare scădere lunară de la debutul pandemiei în martie 2020 și cea mai slabă lună ianuarie după criza financiară globală din 2009.

Iar investitorii se pregătesc pentru mai multă volatilitate.

Liderii diviziei multi-active a managerului de fond Franklin Templeton, de exemplu, se întâlnesc în mod normal o dată pe lună pentru a ajusta cât alocă diferitelor tipuri de active. Dar au decis să înceapă să se întâlnească săptămânal pentru a se asigura că pot răspunde suficient de rapid la volatilitate.

„Va fi acel tip de an – credem că va necesita o abordare mai agilă a alocării activelor”, a declarat Wylie Tollette, de la Franklin Templeton Investments.

Scăderile din ianuarie a început în sectorul tehnologiei, unde multe companii ar putea fi afectate negativ de creșterea ratelor dobânzilor. Rezerva Federală a trimis semnale că va majora dobânzile ca răspuns la creșterea inflației. Săptămâna trecută, Jay Powell, președintele, a indicat că o primă creștere a ratei dobânzii, în luna martie, ar fi aproape sigură și a refuzat să excludă o secvență agresivă de creșteri.

Dobânzile mai mari reduc valoarea pe care investitorii o acordă câștigurilor viitoare, lovind companiile care promit investitorilor cu creștere pe termen lung. Indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 9%, cea mai mare scădere de o lună din noiembrie 2008.

Ultimele săptămâni au adăugat și o complicație suplimentară: amenințarea unui război în Ucraina.

Riscurile geopolitice sunt notoriu dificil de evaluat pe piețele de valori, dar mai mulți investitori au spus că tensiunile crescânde legate de o potențială invazie rusă au contribuit la contagiunea scăderii acțiunilor tehnologice către restul pieței în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Chiar și fără război, un impas prelungit, inclusiv potențiale sancțiuni împotriva Rusiei, ar putea crește și mai mult prețurile globale ale energiei într-un moment în care economiile se luptă deja să controleze inflația.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed