Piaţa logistică şi industrială şi-a continuat evoluţia încă de la începutul pandemiei, reprezentând cel mai performant segment imobiliar


Segmentul industrial şi logistic a fost de departe cel mai performant dintre toate segmentele imobiliare, de la începutul pandemiei şi până acum, volumul spaţiilor tranzacţionate de la finalul trimestrului întâi 2020 (începutul crizei sanitare) până astăzi depăşind 1,2 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, o creştere de aproximativ 120% comparativ cu cele cinci trimestre precedente (Q1 2019 – Q1 2020), spun specialiştii din cadrul Cushman & Wakefield Echinox. Această evoluţie se datorează, printre altele, exploziei retailului online, ce a înregistrat o creştere de 40%, în 2020, conform acestora.

În ceea ce priveşte celelalte sectoare, spaţiile industriale şi logistice au însumat 4,8 milioane de metri pătraţi, din care 2,4 milioane în Bucureşti, iar stocul total de spaţii de retail modern (centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale) este de 4 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, din care1,2 milioane de metri pătraţi se regăsesc în Bucureşti.

Dezvoltatorii au în construcţie circa 480.000 de metri pătraţi de noi spaţii logistice şi industriale, fapt ce confirmă apetitul din ce în ce mai crescut pentru această piaţă, care a performat cel mai bine în perioada pandemiei, subliniază specialiştii citaţi. Potrivit acestora, spaţiile industriale şi logistice sunt tranzacţionate la valori cuprinse între 500 şi 600 deeuro/mp închiriabil, valori ce au rămas relativ stabile, în ultimii ani.

Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: “Piaţa logistică şi industrială şi-a continuat evoluţia şi în prima parte a acestui an, observând un echilibru bun între cerere şi ofertă, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele reprezentative. Majoritatea dezvoltatorilor sunt activi, având proiecte în derulare, iar companiile provenind preponderent din retail online, distribuţie şi logistică îşi consolidează volumele, într-un context economic în care populaţia îşi menţine apetitul pentru consum la un nivel ridicat”.

Dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de peste 630.000 de metri pătraţi. Bucureştiul rămâne cea mai activă piaţă, cu proiecte de peste 400.000 de metri pătraţi în construcţie, astfel că stocul modern de spaţii logistice din jurul Capitalei se apropie de pragul de 3 milioane de metri pătraţi. Dezvoltatorii sunt, de asemenea, activi în Constanţa, Cluj, Timişoara, Piteşti sau Arad, astfel că piaţa spaţiilor logistice îşi continuă dezvoltarea dintr-un colţ în altul al ţării, în special de-a lungul coridorului IV paneuropean.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed