Piața de apartamente și case din România în cădere liberă


La intervale regulate de timp, Institutul Național de Statistică publică un raport referitor la piața rezidențială din România. Astfel, îți poți face o părere clară despre progresul sau regresul industriei imobiliare din țara noastră. Nu de alta, dar pornind de la autorizațiile de construire pentru zona rezidențială, înțelegi mai bine câți români și-au mai permis să cumpere sau să construiască o locuință. Așa înțelegi dacă a explodat sau nu bula imobiliară.

În primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu nu mai puțin de 11,8%, atrage atenția INS. În mod previzibil, nu toate regiunile din țară sunt afectate în egală măsură de acest fenomen, dar trendul este unul cât se poate de trist pentru majoritatea teritoriului României.

Conform datelor INS preluate de Agerpres, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 s-au eliberat 34.500 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 11,8% faţă de perioada similară din 2021. Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-971 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-878), Sud-Muntenia (-726), Vest (-572), Sud-Est (-427), Nord-Vest (-417), Sud-Vest Oltenia (-400) şi Centru (-223).

Dacă ne uităm doar la luna septembrie 2022, comparativ cu luna anterioară (august 2022), scăderea a fost de aproximativ 4%. S-au eliberat doar 3880 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale cu o suprafață totală de 1.132.458 mp (+5,8%). În mod mai mult sau mai puțin surprinzător, majoritatea clădirilor rezidențiale (71,3%) sunt pentru zona rurală. Dacă facem aceeași comparație cu septembrie 2021, scăderea numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale este de 20,8%, în timp ce suprafața utilă totală a fost mai mică cu 5%. Cu alte cuvinte, se construiește mai puțin, pentru că se cumpără mai puțin, iar trendul de la o lună la alta este departe de a fi unul pozitiv.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed