Piața birourilor a fost puternic afectată din cauza pandemiei COVID-19


Piața birourilor a avut, probabil, cel mai mult de suferit din cauza pandemiei dintre segmentele pieței imobiliare. În vreme ce piața rezidențială crește continuu, la fel și cea industrial-logistică, iar piața comercială se descurcă, în ciuda lock down-ului de două luni de anul trecut și a deschiderii treptate, piața birourilor, deși rămâne favorita investitorilor, are de suferit la nivel de cerere, iar oferta scade și ea, multe proiecte programate să fie dezvoltate fiind amânate. În plus, o parte dintre clădirile de birouri se transformă în clădiri rezidențiale, iar piața subînchirierilor e în expansiune.

Aparent, piața birourilor încă nu și-a cristalizat complet ideile în pandemie. Exista optimism la început, treptat însă, când munca de acasă s-a extins, au apărut și problemele, cum ar fi transformarea în locuințe, subînchirierile și criza, cel puțin pentru unii proprietari, acesta s-a mai estompat.

Stocul modern de birouri din București a depășit pragul 3 milioane de metri pătrați, în timp ce în principalele patru piețe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov -, suprafața închiriabilă depășește 0,8 milioane metri pătrați.

Presiunea care se pune acum e pe stabilierea modului în care se va lucra și, dacă, merită, pentru unele companii să păstreze suprafețele de birouri închiriate sau acestea trebuie reduse. De altfel, un subiect la modă e subînchirierea spațiilor, care, însă, cel puțin în România nu a luat cine știe ce avânt.

Sub 3% din tranzacțiile de închiriere din prima jumătate a anului au fost subînchirieri, adică undeva pe la 3.000 de metri pătrați, însă stocul de birouri scoase la subînchiriere era la începutul anului la peste 80.000 de metri patrati, cifra măsurată de noi și probabil subdimensionată. Totuși, de reținut că suprafețele care sunt scoase la subînchiriere au un contract în spate, de regula pe o durată de 5 ani la data semnării, deci vorbim de cel mult o situație temporară. spun specialiștii în domeniu.

O altă dispută, mai importantă e cea dintre angajatori și angajați, referitoare la locul de desfășurare a muncii. Mulți angajați, dacă ne-am lua după sondaje (care mai mereu au un interes ascuns în spate), peste jumătate, poate 60% dintre angajați vor să continue să lucreze de acasă, sau ar accepta un lucru în sistem hibrid cu circa 2 zile la birou și restul de acasă sau de oriunde.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed