Péter Szijjártó: Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom privind noi achiziţii de gaze naturale pe termen lung


Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom privind noi achiziţii de gaze naturale pe termen lung, a declarat, astăzi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după întâlnirea avută cu Alexei Miller, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom, la Sankt Petersburg, potrivit MTI.

“Am fost de acord în privinţa tuturor detaliilor, ne-am dat mâna, aşa că nu mai rămâne decât formularea acordului. Acest lucru va avea loc în luna septembrie, iar contractul nostru de achiziţionare de gaze naturale pe termen lung va fi semnat tot în cursul lunii septembrie”, a afirmat Szijjártó.

În baza acestui contract, va începe, în data de 1 octombrie, transportul de gaze naturale spre Ungaria.

Péter Szijjártó a precizat că acordul a fost încheiat pentru o perioadă de 10 plus 5 ani, adică 15 ani, însă după 10 ani există o opţiune de modificare a contractului şi, dacă este necesar, se poate reduce cantitatea achiziţionată. Contractul acoperă achiziţionarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care Gazprom le va furniza Ungariei pe două rute: 3,5 miliarde de metri cubi dinspre Sud, prin interconectorul sârbo-ungar, care va fi operaţional de la 1 octombrie, respectiv 1 miliard de metri cubi dinspre Austria.

Ministrul ungar a mai precizat că au reuşit să convină şi asupra preţului. Acesta este mult mai bun decât cel pe care îl plătea partea ungară în baza contractului încheiat în anul 1995, care expiră acum.

“Acest lucru va face posibilă menţinerea realizărilor obţinute în urma reducerii cheltuielilor de întreţinere, adică asigurarea că, în Ungaria, consumatorii vor plăti în continuare una dintre cele mai mici facturi pentru cheltuielile de întreţinere din Europa”, a menționat şeful diplomaţiei ungare.

Sursă foto:

(4) Szijjártó Péter | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed