Peste 65% dintre profesori susțin declansarea grevei generale începând de luni, 10 ianuarie


67,5% dintre profesori susțin declanșarea grevei generale începând de luni, 10 ianuarie, după cum au anunțat deja Sindicatele din Educației. Asta din cauza că mărirea salarială de 16% promisă angajaților din sistem s-a „modificat” subit într-una de 4%, ceea ce înseamnă cam 65 de lei în plus la salariu.

Într-un sondaj recent anunțat de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, la care au participat 32.744 de oameni angajați în sistemul educațional, 77,8% dintre respondenți au spus că sunt de acord cu „prorogarea” încheierii situației școlare pe semestrul I.

Vă reamintim că semnestrul I se încheie în mod oficial pe 14 ianuarie, ceea ce înseamnă că dacă profesorii nu organizează acum acest protest ratează șansa de a „proroga” mediile.

„Personalul didactic trebuia sa beneficieze de salariile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 incepand cu luna septembrie 2020” – se arata recent intr-un comunicat emis de Sindicatele din educatie.

„Insa, Guvernele Romaniei au decis prorogarea acordarii transelor de majorari salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel incat, in prezent, personalul didactic se afla in situatia in care nu a mai beneficiat de nicio majorare salariala din luna ianuarie 2020 – data la care i s-a acordat cea de-a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 si pana in prezent, inflatia a ajuns la aproximativ 11%!

Subliniem ca majorarea salariala pe care Guvernul este dispus sa o acorde in anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor!

De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca peste 30.000 de salariati din categoria  personalului nedidactic din invatamant beneficiaza de salariul minim brut pe tara garantat in plata, desi, de la data declararii pandemiei COVID-19, acesti salariati au desfasurat si alte tipuri de activitati ce nu au legatura cu cele specifice postului detinut. In acelasi timp, personalul din invatamant este singura categorie de bugetari care nu beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca, deoarece in ultimii ani politica guvernamentala in domeniul salarizarii a fost aceea a plafonarii cuantumului  sporurilor la nivelul anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017″ – explicau sindicalistii in acelasi comunicat.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed