Perspectiva economică globală în cinci grafice


După ce a revenit la o valoare estimată de 5,5% în 2021, preconizarea creșterii globale va decelera considerabil în 2022 – la 4,1%, reflectând crizele continue ale COVID-19, sprijinul fiscal diminuat și blocajele persistente ale aprovizionării.
Deși se preconizează că producția și investițiile în economiile avansate vor reveni la tendințele pre-pandemice anul viitor, acestea vor rămâne sub nivelul economiilor de piețe emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), datorită ratelor mai scăzute de vaccinare, politicilor fiscale și monetare mai stricte și cicatricilor mai persistente din cauza pandemia.
1. Estimarea creșterii globale va decelera în 2022 și 2023
Contribuțiile marilor economii la creșterea globală
Sursă: World Bank
Notă* Figura arată contribuția la prognozele de creștere globală în perioada 2021-2023, în timp ce prima bară arată contribuția medie la creștere în perioada 2015-19. Agregatele sunt calculate utilizând ponderi reale ale PIB-ului în dolari americani la prețurile medii 2010-2019 și cursurile de schimb ale pieței. Zona umbrită indică prognoze. 
Creșterea globală va încetini brusc, pe măsură ce revenirea inițială a consumului și a investițiilor se estompează și sprijinul macroeconomic este retras. O mare parte din încetinirea globală de-a lungul orizontului de prognoză este reprezentată de economiile majore, care vor influența și cererea în economiile de piețe emergente și în curs de dezvoltare (EMDE).
2. Se estimează că EMDE vor experimenta o redresare mai slabă decât economiile avansate
Abaterea producției de la tendințele pre-pandemice
Sursă foto: World Bank
Notă* EMDE = piețe emergente și economii în curs de dezvoltare. Figura arată abaterea procentuală dintre cele mai recente proiecții și previziuni publicate în ediția din ianuarie 2020 a raportului Global Economic Prospects. Pentru 2023, valoarea de referință din ianuarie 2020 este extinsă folosind creșterea proiectată pentru 2022. Agregatele sunt calculate utilizând ponderile PIB-ului real în dolari americani la prețurile medii 2010-2019 și ratele de schimb ale pieței. Zona umbrită indică prognoze. 
Spre deosebire de economiile avansate, se așteaptă ca majoritatea EMDE să sufere o afectare substanțială a producției din cauza pandemiei, cu traiectorii de creștere care nu sunt suficient de puternice pentru a readuce investițiile sau producția la tendințele pre-pandemiei în orizontul de prognoză 2022-2023.
3. După ce a surprins în 2021, inflația globală este de așteptat să rămână ridicată în acest an
Previziunile mediane ale inflației consensuale
Sursă foto: Consensus Economics; World Bank
Notă* Figura arată prognoza consensului pentru inflația mediană a IPC pentru perioada 2021-22, bazată pe studiile din decembrie 2021 și mai 2021 din 32 de economii avansate și 50 de EMDE. Zona umbrită indică prognoze. 
Revenirea activității globale, împreună cu întreruperile aprovizionării și prețurile mai mari la alimente și energie, au împins inflația generală în multe țări. Mai mult de jumătate dintre EMDE-urile care vizează inflația au înregistrat o inflație peste țintă în 2021, ceea ce a determinat băncile centrale să majoreze ratele de politică monetară. Prognozele consensuale anticipează că inflația globală mediană va rămâne ridicată în 2022.
4. Perturbațiile economice severe cauzate de răspândirea rapidă și simultană a variantei Omicron reprezintă un risc esențial pentru creșterea pe termen scurt
Posibile rezultate de creștere determinate de Omicron pentru 2022
Sursă foto: Oxford Economics; World Bank
Notă* AEs = economii avansate; EMDE = piețe emergente și economii în curs de dezvoltare. Liniile galbene indică intervalul scenariului de dezavantaj în care economiile (18 economii avansate și 22 EMDE) se confruntă cu o serie de șocuri pandemice neprevăzute, scalate de la aproximativ o zecime la aproximativ două zecimi din dimensiunea celor din prima jumătate a anului 2020. 
Încetinirea creșterii globale din 2021 până în 2022 ar putea fi mai accentuată dacă răspândirea rapidă a Omicron va copleși sistemele de sănătate și va determina reimpunerea măsurilor stricte de control al pandemiei în marile economii. Perturbațiile economice determinate de Omicron ar putea reduce și mai mult creșterea globală în acest an — oriunde între 0,2 și 0,7 puncte procentuale, în funcție de ipotezele subiacente. Dislocațiile asociate ar putea, de asemenea, agrava blocajele ofertei și exacerba presiunile inflaționiste.
5. Va fi necesară cooperarea globală și politici naționale eficiente pentru a aborda costurile severe asociate cu dezastrele meteorologice și climatice
Pierderi economice din cauza dezastrelor meteorologice și climatice
Sursă: EM-DAT, CRED/UCLouvain, https://www.emdat.be; World Bank
Notă* EMDE = piețe emergente și economii în curs de dezvoltare. Figura arată suma tuturor daunelor și pierderilor economice direct sau indirect legate de vreme, climă și pericolele legate de apă. Pericolele sunt asociate cu evenimente naturale, geofizice, meteorologice, climatologice, hidrologice și biologice. 
Dezastrele naturale grave și evenimentele legate de climă ar putea, de asemenea, să deraieze redresarea în EMDE. Cooperarea globală este necesară pentru a accelera progresul în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice și pentru a reduce costurile economice, de sănătate și sociale ale schimbărilor climatice, dintre care multe sunt născute în mod disproporționat de populațiile vulnerabile.
De asemenea, comunitatea internațională poate ajuta prin extinderea adaptării la schimbările climatice, creșterea investițiilor ecologice și facilitarea unei tranziții la energie ecologică în multe EMDE. Acțiunile de politică națională pot fi, de asemenea, adaptate pentru a promova investițiile în energie regenerabilă și infrastructură și pentru a stimula dezvoltarea tehnologică. În plus, factorii de decizie politică pot acorda prioritate reformelor care stimulează creșterea economică, care sporesc pregătirea pentru viitoarele crize legate de climă.
Sursă foto: unsplash.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed