Potrivit unui nou studiu publicat în PLOS ONE, perioadele de izolare pot face dificilă amintirea exactă a momentului în care au loc evenimentele importante, relatează The Conversation.
Studiul a pornit de la observarea medicilor care au avut dificultăți în a identifica momentul exact al afecțiunilor medicale ale pacienților lor. Aceștia au susținut că pacienții nu raportau suficient evenimentele, cum ar fi apariția simptomelor, dacă au dezvoltat boala în timpul unei pandemii. În cadrul studiului, în luna mai 2022, a fost realizat un sondaj online cu 277 de participanți din Marea Britanie.
Respondenții au fost rugați să numească anul în care a avut loc un eveniment notabil recent, cum ar fi finalizarea Brexit-ului sau ziua în care portcontainerul Evergreen a rămas blocat în Canalul Suez. Evenimentele s-au desfășurat între 2017 și 2021, iar participanților li s-a cerut să aleagă un an între 2016 și 2022.
De asemenea, li s-a cerut să completeze un chestionar privind factorii legați de sănătatea lor mintală, inclusiv anxietatea, depresia, oboseala mentală și fizică, plictiseala și reziliența. Rezultatele au arătat că memoria participanților cu privire la evenimentele din 2021 a fost mai slabă decât cea din 2019 și 2020, la fel ca și memoria lor cu privire la evenimentele din 2017 și 2018.
Autorii studiului susțin că era de așteptat ca reamintirea de către participanți a evenimentelor din trecut să fie mai puțin precisă. Cu toate acestea, percepțiile lor cu privire la momentul evenimentelor care au avut loc în 2021, cu un an înainte de studiu, au fost la fel de inexacte ca și cele care au avut loc cu trei sau patru ani mai devreme.
Participanții care au făcut mai multe erori în ceea ce privește sincronizarea evenimentelor au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de depresie, anxietate, oboseală fizică și psihică și o rezistență mai scăzută în timpul pandemiei.
Reziliența se referă la gradul în care oamenii găsesc modalități creative de a face față situațiilor dificile, de a-și controla reacțiile și de a rămâne pozitivi. Aceste rezultate pot fi legate de stările psihologice care modifică percepția trecerii timpului.
Mulți participanți la studiu au avut dificultăți în a-și aminti momentul evenimentelor care au coincis cu lockdown-urile în timpul pandemiei.
Este interesant faptul că aceste constatări privind incapacitatea de a recunoaște bine momentul evenimentelor sunt similare cu cele raportate anterior pentru deținuții din închisori. În același mod în care folosim repere spațiale pentru a ne plasa în peisaj (de exemplu, știind că o anumită curbă a drumului pe care mergem trece pe lângă un copac mare), folosim evenimente specifice, cum ar fi zilele de naștere sau sărbătorile în familie, ca repere în “peisajul temporal”.
Sursă foto: istockphoto.com