Economiștii spun că o recesiune în zona euro este aproape sigură. Inflația este de două cifre de multă vreme, iar euro a coborât la un nou minim al ultimelor două decenii față de dolar. În plus, la iarnă se prefigurează o penurie energetică în Europa.
Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2020, temerile economiștilor fiind alimentate de penuria de energie care amenință să crească și mai mult o inflație care, în multe țări de pe continent, este formată din două cifre de câteva luni, potrivit europalibera.
Inflația anuală în zona euro a fost de 8,9% în luna iulie, în creștere de la 8,6% față de luna anterioară. În România, rata inflației este de 15%.
Nici în Marea Britanie prognozele nu arată mai bine. Estimările băncii Citi privind inflația arată un vârf de 18,6% în ianuarie 2023.
La începutul acestei luni, Banca Angliei declara că se așteaptă ca inflația să ajungă la 13% până la sfârșitul anului.
Previziunile băncii americane au fost actualizate după ce prețurile la gaze și electricitate au crescut cu 25%, respectiv 7%, săptămâna trecută.
Ultima dată când inflația din Marea Britanie a atins 18% a fost în 1976, când un șoc al aprovizionării cu petrol a afectat economia mondială și a făcut ca Regatul Unit să ceară ajutorul Fondului Monetar Internațional.
Luna trecută, inflația în Regatul Unit a depășit 10%, în creștere de la 9,4% în luna iunie.
Moneda europeană se devalorizează
De asemenea, marți dimineață, moneda Euro a coborât până la minimul ultimelor două decenii – 0,9903 față de dolarul american – majoritatea analiștilor prezicând că moneda europeană va continua să scadă.
Vestea unui euro mai slab nu este deloc bună, deoarece costurile europenilor pentru traiul de zi cu zi sunt în continuă creștere.
Iar pentru că oamenii au început deja să consume mai puțin, activitatea întreprinderilor din zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv.
Aceste creșteri sunt exacerbate de amenințările energetice ale Rusiei și, pe scară mai largă, de faptul că producătorii se confruntă cu blocajele privind aprovizionarea din China, blocaje care încă nu și-au revenit complet din cauza pandemiei și care acum sunt agravate de secetele severe din ultimele luni.
Luna trecută, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor mai mult decât se așteptau piețele, iar sondajele publicațiilor economice, precum Bloomberg sau Reuters, preconizează că indicii vor continua să fie majorați de băncile centrale, exact în momentul în care economiile au nevoie de sprijin.
„Cererea a scăzut din cauza combinației toxice dintre inflația galopantă, creșterea ratelor dobânzilor și îngrijorările legate de securitatea energetică”, a declarat Susannah Streeter, expertă la Hargreaves Lansdown, o companie britanică de servicii financiare.
Germania speră la un miracol
În Germania, cea mai mare economie din Europa și principalul partener economic al României, recesiunea este din ce în ce mai probabilă, a transmis Bundesbank într-un raport lunar publicat luni.
Banca centrală a Germaniei și-a înrăutățit previziunile și după ce Gazprom a anunțat o nouă sistare a gazelor naturale, pentru trei zile la finalul lunii august, prin conducta Nord Stream 1.
„Rusia nu mai este un partener de afaceri de încredere”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, aflat în Canada, în încercarea de a diversifica resursele de energie pentru la iarnă.
Pe lângă această problemă, economiștii spun că perioada de secetă prelungită amenință securitatea aprovizionării pentru industria germană.
„Este doar o chestiune de timp până când instalațiile din industria chimică și siderurgică vor trebui să fie oprite, petrolul și materialele de construcții nu vor ajunge la destinație, iar transporturile de mare capacitate și de mărfuri grele nu vor mai putea fi efectuate”, a spus Holger Lösch, director adjunct al Federației Industriilor Germane.
„Va fi nevoie de un miracol economic pentru ca Germania să nu intre în recesiune în a doua jumătate a anului”, a declarat Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING.
România și piețele anxioase
Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie al BNR, spune că 70 la sută din comerțul României este cu Uniunea Europeană, prin urmare „dacă Europa intră în recesiune, e greu de crezut că noi vom mai putea evita această recesiune”.
„Contează, desigur, și ce facem noi, însă nu putem să facem abstracție de ce se întâmplă în jurul nostru, la nivel global”, adaugă economistul.
„Așa pare. Pare că iarna care vine este o iarnă complicată”, a răspuns Cristian Popa, întrebat despre intrarea Europei în recesiune.
El consideră că cele mai mari riscuri vin „tot dinspre aceste șocuri energetice, șocul conflictului militar și din piețele internaționale”.
„Îmi place să spun că piețele financiare sunt sentimentale, uneori pot să fie foarte zâmbitoare, uneori pot să fie foarte anxioase. Noi, din România, nu putem influența acum care este sentimentul investitorilor și fondurilor de investiții la Londra, New York sau în Hong-Kong. Deci, trebuie să ne pregătim, să fim rezilienți, atunci când piețele vor fi și anxioase și le-am văzut anxioase, am văzut costurile de finanțare crescând”, mai spune economistul, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Citiți articolul complet aici.
Sursă foto: istockphoto.com