Patronate și sindicate cer plafonarea prețurilor la energie, timp de un an, la nivelul din decembrie 2020


Mai multe confederaţii patronale şi sindicale solicită Guvernului plafornarea prețurilor la energie electrică şi la gaze naturale, timp de cel puțin un an, la nivelul din decembrie 2020.

„Suntem conştienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, se precizează într-un comunicat.

În scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă, se mai solicită unui Task Force cu misiunea de a formula într-o lună soluțiile pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice, soluții care să fie cuprinse într-un pact semnat de toți partenerii sociali.

Solicitările semnatarilor apelului adresat premierului:

„Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani).

În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise.

Solicitam de asemenea crearea unui Task Force national care in termen de maxim o luna sa vina cu solutii pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali!

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed