Aleșii PSD, PNL și UDMR au modificat legea astfel încât amenzile pentru neglijență în serviciu să fie plătite din bugetele autorităților publice, și nu din buzunarele celor care au greșit. Parlamentarii au luat exemplul cazului primarilor.
Totul pornește de la o decizie a Curții Constituționale potrivit căreia primarii și șefii de instituții nu se mai fac vinovați de abuz în serviciu decât dacă încalcă legislația de bază.
Singurele acte care nu constituie abuz de putere pentru care pot fi trași la răspundere sunt amenzile impuse de instanță pentru neglijență în serviciu.
Parlamentul a modificat legea privind contenciosul administrativ, astfel încât amenzile impuse de judecători să fie plătite din bugetul organizației și nu direct de către șeful instituției, ca până acum.
Ce spune legea actuală
„La cererea creditorului, instanța de executare aplică conducătorului autorității publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalități”
Peste o sută de senatori și deputați au propus modificarea legii.
Ce spune legea modificată în Parlament
„La cererea creditorului, instanţa de executare, prin hotărâre dată cu citarea părţilor, aplică persoanei juridice, autorităţii sau instituţiei publice, după caz, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 906 din Codul de procedură civilă pentru un termen maximum de 3 luni, socotit de la data comunicării încheierii privind stabilirea amenzii”.
Semnatarii susțin că acest alineat ar trebui modificat, deoarece multe autorități își deleagă responsabilitățile și nu este normalca șeful unei autorități să plătească o amendă, cu excepția cazului în care a comis o infracțiune.
Într-un document explicativ, autorii notează că sintagma “conducătorul autorității” poate îngreuna identificarea clară a persoanei care este de fapt vizată la amendă, deoarece „conducătorul autorității nu stă în proces ca o persoană fizică, nu are posibilitatea de a-și face o apărare proprie efectivă”.
Legea a trecut de Camera Deputaților și de Senat în timp record. A fost înregistrată la Senat la 24 noiembrie 2022, în procedură de urgență.
Consiliul Economic și Social a emis un aviz negativ pe motiv că „înlăturarea răspunderii patrimoniale a conducătorilor persoanelor juridice de drept public înseamnă o micșorare a posibilităților justițiabililor de a-și vedea reparate în mod efectiv prejudiciile cauzate de persoanele juridice, ceea ce reprezintă o situație inacceptabilă”.
Sursă foto: istockphoto.com