Până în 2033, călătoriile vor evolua într-o industrie evaluată la 15,5 trilioane de dolari, reprezentând peste 11,6% din economia globală.
Această cifră semnificativă înseamnă o creștere de 50% față de valoarea de 10 trilioane de dolari din 2019, când călătoriile reprezentau 10,4% din produsul intern brut al lumii, potrivit informațiilor din Bloomberg.
Aceste previziuni pentru următorii 10 ani au fost elaborate de World Travel & Tourism Council (WTTC), cel mai important grup de cercetare dedicat măsurării impactului economic al industriei turismului și călătoriilor.
Chiar dacă au fost prezentate încă din luna mai ca parte a unui raport referitor la impactul economic global al călătoriilor în 2023, aceste date au ajuns în atenția doar a câtorva lideri din industrie până acum.
Raportul dezvăluie detaliile contribuțiilor economice ale principalelor piețe turistice din întreaga lume și evidențiază cele cinci economii cele mai puternice în turism și călătorii din 2022, din perspectiva contribuției la produsul intern brut.
Aceste economii dominante au rămas aceleași ca înainte de 2019: Statele Unite ale Americii, China, Germania, Regatul Unit și Japonia, ultima depășind Regatul Unit în cea mai recentă listă. Franța, Mexic, Italia, India și Spania completează primele zece poziții.
Raportul cuprinde și date despre impactul turismului și călătoriilor asupra pieței forței de muncă. În ansamblu, se estimează că industria va oferi până la 430 de milioane de locuri de muncă până în 2033, în comparație cu 334 de milioane în 2019. Acest lucru reprezintă aproximativ 1 din 9 locuri de muncă la nivel global.
În plus față de contribuția semnificativă la economia globală, turismul înregistrează o creștere mult mai rapidă decât economia în ansamblu.
“Economiștii spun că PIB-ul global va crește, pe o bază anualizată, cu aproximativ 2,6% pe an”, a spus Julia Simpson, președinte și director executiv la World Travel & Tourism Council. “În ceea ce privește călătoriile și turismul, ne așteptăm la [o creștere anuală de] aproximativ 5,1%”.
Alte proiecții ale WTTC indică schimbări majore în perspectivă, subliniază sursa. În următorii 10 ani, economia turismului din SUA, care reprezintă cea mai mare în lume în ceea ce privește producția economică totală anuală de 2.000 de miliarde de dolari, își va ceda locul Chinei.
Conform estimărilor, în 2033, sectorul turismului din China va aduce o contribuție de 4 trilioane de dolari și va reprezenta 14,1% din economia chineză. În schimb, economia turismului din SUA se va situa la 3 trilioane de dolari și va reprezenta 10,1% din economia americană.
Înainte de izbucnirea pandemiei, chinezii contribuiau cu 14,3% la cheltuielile globale de călătorie în străinătate. Chiar dacă revenirea lor la călătoriile internaționale a fost întârziată din cauza închiderii prelungite a frontierelor și a problemelor cu pașapoartele și vizele, restul lumii a compensat.
Zone precum America Latină, America de Nord și Europa au condus o redresare puternică, iar industria se așteaptă să revină aproape la nivelurile din 2019 până la sfârșitul acestui an.
Odată ce călătoriile chinezești vor reveni în forță, ceea ce se preconizează să se întâmple până în 2024, industria va marca o altă etapă semnificativă de creștere globală – cu o cotă a cheltuielilor de călătorie externe a Chinei care se estimează că va atinge 22,3% până în 2033.
Sursă foto: gettyimages.com