Orange, Vodafone și Digi au achiziționat spectru la licitația pentru rețeaua 5G


Orange, Vodafone și Digi au achiziționat spectru în cadrul licitației pentru rețeaua 5G, găzduită de Autoritatea de Control și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Un total de 432,6 milioane de euro trebuie plătit în această licitație.

Spectrul achiziționat de cele trei companii este de 420 MHz sau 76% din totalul oferit, fiecare cu blocuri de frecvență diferite și cu specificații și aplicații precise. Datele publicate marți au arătat că Orange a câștigat cel mai mare spectru, plătind aproximativ 264 de milioane de euro, Vodafone România plătind 122,5 milioane de euro, iar Digi plătind un total de 45,5 milioane de euro.

”Din punctul meu de vedere, fiecare operator și-a făcut niște calcule. Cel mai bine e să îi întrebați pe ei. Pe noi ne bucură prezența mare a lui Orange, care a cumpărat foarte mult. În același timp și ceilalți deschid în continuare posibilitatea unor investiții serioase și corecte. Se vede o diferență între atitudinile celor trei operatori”, a declarat președintele ANCOM Vlad Stoica.

Prin urmare, potrivit vicepreședintelui ANCOM Eduard Lovin, banda sub 1 GHz este potrivită pentru acoperirea la nivel național în zonele rurale și slab populate, în timp ce banda de peste 1 GHz care operează între 3400 și 3800 MHz este foarte potrivită pentru zone urbane dens populate.

Oficialii ANCOM estimează că Orange România are cele mai mari planuri pentru viitoarele rețele 5G de mare viteză, deoarece a cumpărat cel mai mare spectru. De asemenea, operatorul a achiziționat frecvențe exclusiv pentru descărcări.

 

Sursă: Economica

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed