Opt din zece clădiri din România au nevoie de renovare energetică


Situația de pe piața reabilitării termice arată rău, opt din zece clădiri din România, fiind construite înainte de 1980, au nevoie de renovare energetică, din cauza absenței standardelor de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii.

„Rata de renovare a clădirilor din România rămâne foarte redusă, în ciuda necesarului uriaş de creştere a performanţei energetice a acestora. În România, 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de renovare energetică, fiind construite înainte de 1980, în absenţa standardelor de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii”, se arată în studiul realizat de România Eficientă, un proiect derulat de Energy Policy Group (EPG).

Sectorul clădirilor din România acoperă aproximativ 45% din consumul total de energie. Pentru atingerea obiectivelor şi ţintelor de eficienţă energetică stabilite prin documentele de strategie naţională şi UE, fondul de clădiri din România are nevoie de o performanţă energetică sporită, după cum arată EPG, într-un studiu publicat recent.

Potrivit sursei citate, în sectorul rezidenţial, majoritatea clădirilor au fost construite între 1961 şi 1980, în absenţa standardelor de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii. Aproximativ 53% din clădirile rezidenţiale au fost construite înainte de 1970 şi peste 90%, înainte de 1989, cu o performanţă energetică între 150 şi 400 kWh/mp/an.

Totodată, în România, una din şapte familii se confruntă cu probleme serioase de locuit, cel mai adesea din cauza calităţii proaste a pereţilor, podelelor şi ramelor ferestrelor, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Studiul arată că industria este pregătită să furnizeze soluţiile tehnologice şi e nevoie de o colaborare a tuturor actorilor implicaţi, inclusiv autorităţi centrale, autorităţi locale – care trebuie să joace un rol mult mai activ – şi asociaţii neguvernamentale, fiindcă numai lucrând împreună vom reuşi într-un timp relativ scurt să ne atingem obiectivele de renovare a clădirilor.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed