OPEC+ pregătește o reducere la producția de țiței


Alianța OPEC+, formată din țările exportatoare de petrol, va dezbate miercuri o posibilă reducere importantă a cantității de țiței pe care o livrează economiei mondiale – o măsură care ar putea ajuta Rusia să facă față unei iminente interdicții europene asupra importurilor de petrol și să crească prețul benzinei pentru șoferii americani chiar înainte de alegerile naționale de la mijlocul mandatului.

Miniștrii energiei din cartelul OPEC, al cărui membru principal este Arabia Saudită, și din țările aliate nemembre, inclusiv Rusia, se întâlnesc personal la sediul grupului de la Viena pentru prima dată de la începutul anului 2020, la începutul pandemiei COVID-19.

O reducere a producției ar putea aduce beneficii Rusiei prin stabilirea unor prețuri mai mari înainte de o interdicție a Uniunii Europene asupra majorității importurilor de petrol rusesc, o sancțiune pentru invazia din Ucraina care intră în vigoare la sfârșitul anului, spun analiștii de la Commerzbank.

Rusia “va trebui să găsească noi cumpărători pentru petrolul său atunci când embargoul UE va intra în vigoare la începutul lunii decembrie și, probabil, va trebui să facă noi concesii de preț pentru a face acest lucru”, au scris aceștia într-o notă de analiză. “Prețuri mai mari înainte – stimulate de reducerile de producție din alte părți – ar fi, prin urmare, fără îndoială, foarte binevenite”.

Moscova se confruntă, de asemenea, cu o presiune separată din partea SUA și a celorlalte democrații bogate din G7 pentru a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc până la 5 decembrie.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed