Oficial rus susține că Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze şi a stabiliza preţurile


Ministrul de Externe adjunct, Serghei Riabkov a respins, într-un interviu acordat BBC, orice sugestie că Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.

”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm…Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.

Agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.

”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.

Un grup de parlamentari din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor, afirmând că comportamentul  grupului i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieţei şi ”un efort de a presa” Europa să accepte lansarea rapidă a activităţii gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.

Atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.

Sursă foto: unsplash.comgaze

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed