Odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19, prețurile angro ale gazelor au crescut semnificativ în ultimele luni. În ciuda prețurilor record, Norvegia măreşte exporturile de gaze naturale în Europa


Norvegia a acceptat luni să mărească exporturile de gaze naturale în Europa, în condiţiile în care preţurile angro record i-au determinat pe furnizorii din Marea Britanie să solicite sprijinul statului şi au provocat temeri legate de o criză a furnizării de alimente, transmite Reuters.

Preţurile angro ale gazelor au crescut puternic în ultimele luni, odată cu redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19 şi din cauza cererii mari de gaze naturale lichefiate din Asia, care au redus livrările în Europa, provocând un deficit de dioxid de carbon în industria alimentară.

Cele mai mari companii energetice britanie au cerut sprijinul guvernului pentru a contribui la acoperirea costurilor legate de preluarea clienţilor companiilor care şi-au încetat activitatea din cauza preţurilor foarte mari, au declarat surse din companii.

Într-un comunicat de presă publicat luni, Equinor a precizat că Guvernul de la Oslo a autorizat o majorare combinată a livrărilor de gaze cu două miliarde de metri cubi pentru exerciţiul care începe la 1 octombrie 2021, majorare care va fi împărţită în mod egal între zăcămintele offshore Troll şi Oseberg. Ca urmare a majorării, volumul de producţie la zăcământul Troll va ajunge la 37 miliarde metri cubi de gaze naturale iar la zăcământul Oseberg volumul va ajuge la şase miliarde metri cubi.

„Această autorizaţie ne permite să producem o cantitate mai mare de gaze naturale la aceste două importante zăcăminte în cursul toamnei şi pe întreaga perioadă a iernii”, a declarat directorul pentru gaze şi electricitate de la Equinor, Helge Haugane. „Credem că această majorare este foarte oportună deoarece Europa se confruntă cu o piaţă neobişnuit de dificilă pentru gazele naturale”, a adăugat Haugane.

Sursă foto: pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed