Obligație nouă de la Parlamentul European: angajatorii trebuie să facă publice salariile


Măsurile introduse de Parlamentul European îi obligă pe angajatorii români să facă transparente salariile angajaților. Potrivit eJ0bs, aproximativ 10.000 de locuri de muncă vacante își afișează acum salariile.

Directiva adoptată recent de Parlamentul European este una dintre cele mai importante măsuri de pe piața muncii din ultimii ani, afectând atât lucrătorii, cât și angajatorii. Transparența salarială este una dintre schimbările pe care angajații, atât din sectorul privat, cât și din cel public, le așteaptă de mult timp, însă 40% dintre angajatori spun că nu sunt încă pregătiți pentru aceasta.

„Se vorbește de mai bine de un an despre apropierea momentului în care salariile nu vor mai fi confidențiale, ceea ce, desigur, a generat multe păreri pro și contra, însă acum, odată adoptată directiva și cu un termen destul de clar în ceea ce privește implementarea ei, pare că angajatorii încep să facă pași concreți și tot mai hotărâți în această direcție”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În acest context, aproximativ 10.000 de locuri de muncă vacante de pe eJobs.ru conțin în prezent informații salariale. Acest lucru reprezintă aproximativ 30% din toate posturile vacante. De când a fost adoptată directiva, recrutorii au postat pe site peste 1.500 de posturi vacante cu salariile anunțate.

În plus, angajatorii au postat 29.000 de astfel de posturi vacante în acest an. De departe, cele mai deschise sectoare în această privință au fost comerțul cu amănuntul, serviciile și divertismentul (în special angajatorii din cazinouri și jocuri de noroc), industria alimentară, turismul, logistica și transporturile, precum și centrele de apel/BPO.

Potrivit instrumentului de comparare a salariilor eJobs “Salario data”, salariul mediu la nivel național în aceste sectoare variază între 3.000 și 4.600 de lei, respectiv 3.700 de lei pentru logistică, 3.500 de lei pentru industria alimentară, 4.000 de lei pentru transport și distribuție, 4.200 de lei pentru echipaje, cazinouri și divertisment și 4.600 de lei pentru transport rutier ca salariu mediu.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed